Како сачувати поврће током зиме а да не изгуби на квалитету и свежини

Аутор: draganadpetrovic
319 посета

Место на којем ће се преко зиме поврће чувати треба да је ушушкано, да у њему температура не падне испод нуле, како не би смрзло. Такође, просторија не треба да је висока, јер се одржавањем ниских температура смањује губитак влаге и спречава увенуће поврћа, успорава развој микроорганизама који изазивају трулеж и смањује се синтеза етилена, који утиче на квалитет ускладиштеног поврћа. Етилен упијају купусњаче, лиснато поврће, пасуљ, шаргарепа, паприке, краставац, па ово поврће треба чувати даље од плодова који емитују етилен-диње, парадајз, и воће. Кромпиру и луку етилен помаже да не проклијају, па их треба складиштити у близини поврћа које емитује етилен.
Коренасто поврће треба чувати у вертикалном положају. Шаргарепа се чува у сандуцима с влажним песком поређана, да се плодови не додирују. Чувају се само потпуно здрави коренови, с лишћем скраћеним близу главе.Велика пластична канта или буре могу да се укопају у земљу и напуне шаргарепом по систему : ред влажног песка, ред корена. На врху се поклопи , покрије сламом и земљом. На исти начин с може чувати целер, першун пашканат. Цвеклу ставити у кутије са влажним песком, или пиљевином. Ређају се коренови да се не додирују и проверавају и одстрањују коренови који су почели да пропадају.

 

Илустрација: Шаргарепа се чува у сандуцима с влажним песком
Купус се може чуватиу плитким јамама које су подупрте штаповима или даскама и прекривене сламом, па церадом. Прво се ископа плитка јама и у њу с кореном поставе главице тако да корен буде окренут ка дну јаме. Затим се направи оквир од дасака или штапова, па около нанесе земља,покрије се даском и све добро покрије сламом па церадом.
Кромпир, ако није у трапу, а чува се у џаковима или великим сандуцима или у већој гомили, расут по бетонском поду, треба ушушкати, да се неби смрзнуо и чешће га прегледати и мешати, да не би избијале клице.
Пасуљ пре складиштења треба осушити на сунцу уз редовно мешање, ставити га у платнене вреће, пар дана држати у замрзивачу да би се уништио жижак, затим сваку врећу отворити, у њу убацити лист –два ораха и обесити у оставу, или шупу.
Лук је најбоље уплести у венце или га ставити у мање мрежасте вреће и окачити на прозрачно и суво место у шупи у којој неће смрзнути.
Плодови зеленог парадајза који су почели да мењају боју, а које су обрани у октобру ставити у гајбице, често прегледати, уклањати оболеле, а гајбице приближити делу у којем се чува воће, јер оно емитује више етилена па ће и парадајз брже сазрети.

Радојка Николић, дипл.инж.
ПССС Крушевац

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар