Како препознати свежу јабуку?

Аутор: draganadpetrovic
234 посета

Иако је познато да јабуке како могу да стоје дуже од неке друге врсте воћа, ипак није увијек лако препознати када су свјеже. У наставку прочитајте који све фактори утичу на дуготрајну свјежину јабука и на шта обратити пажњу приликом куповине.Свеже јабуке можете препознати према неколико фактора.

Домаће и свјеже јабуке имаће зелену и чврсту петељку па ћете старе јабуке препознати и по томе што је петељка сува и лако се отргне.

Свјеже јабуке ће, осим чврсте и зелене петељке, имати снажнији мирис и биће чвршће на додир, стога обратите пажњу и на то. Такође, кора свјежих јабука је глатка и чврста, док старије јабуке већ имају наборану кору.

Јабуке које су убране прошле сезоне можете препознати и по дисколорацији на кори која је најчешћа на мјестима гђе је јабука мекша, што значи да је тамо већ започео процес труљења. Ако пробате јабуку за коју нисте сигурни је ли свјежа, биће помало безукусна и имаће брашнасту текстуру, а кора ће имати горкаст окус. Одржите свјежину јабука правилним чувањем.

Илустрација: Јабука која није свежа је безукусна и има брашнасту структуру

Како би јабуке дуже трајале након што их купите, најбоље би било да их држите на неком хладнијем месту, попут оставе, где ће остати свјеже и до мјесец дана. Ако их чувате у фрижидеру, можете два мјесеца бити сигурни да ће остати свјеже и једнако укусне као када сте их купили.

Такође, ако држите јабуке поред неког другог воћа, имајте на уму да оне отпуштају етиленски плин који може убрзати пропадање воћа које је уз њих. Правилно складиштење кључно је да би воће што дуже било свјеже.

Извор: https://www.nezavisne.com/zivot-stil/hrana-pice/Kako-prepoznati-da-li-je-jabuka-svjeza/741686

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар