Како препознати и где купити прави футошки купус?

Аутор: draganadpetrovic
513 посета

Произвођачи футошког купуса, бренда са заштићеним географским пореклом сваке јесени сусрећу се са истим проблемом. Наиме, сви продавци купуса на пијацама и поред путева тврде да је баш њихов производ прави футошки.Наравно да сваки купус није футошки, али много важније од тога што се „лажни футошки купус“ продаје испод цене, јесте његов често проблематичан квалитет.

Купци најчешће не схватају да производ са заштићеним географским пореклом мора да се произведе уз поштовање свих здравствених и технолошких норми. То је производ чија производња се контролише и сертификује, а све то кошта.

Купујући футошки купус од произвођача који сертификују производњу купци могу да буду сигурни да су купили оригинални производ, препознатљивог изгледа и, пре свега, квалитета.

Илустрација: Проблематичан квалитет лажног футошког купуса

Како препознати прави футошки купус?

Пре више година чланови удружења „Футошки купус“, које је носилац регистроване ознаке заштићеног имена порекла „Футошки купус“, успоставили су посебне ознаке и дизајнирали паковање купуса које купцима омогућава да лако препознају сертификоване произвођаче.Приколице произвођача сертификованог футошког купуса имају видна обележја на којима је истакнуто име произвођача, лого удружења и потврду да се ради о оригиналном производу. Оригинални футошки купус, како онај у главицама, тако и рибанац, пакују се у специјалну амбалажу која је додатна гаранција порекла и квалитета.

Купцима који желе да купе оригинални производ саветује се да оду у Футог, где ће лако пронаћи серификоване произвођаче и купити прави футошки купус произведен од чувеног, аутохтонг сортног семена.

Извор: https://www.agrotv.net/kako-prepoznati-i-gde-kupiti-pravi-futoski-kupus/

Srodni tekstovi

Оставите коментар