Како органску производњу описују први српски произвођачи

Аутор: draganadpetrovic
437 посета

Пољопривредно газдинство Возарових из Кисача деценијама је у органској производњи поврћа и међу првима је почело да се бави тим одрживим обликом пољопривредне производње. Кажу да производња хране по органским принципима захтева доста рада али да има исплативости. Уз то Возарови истичу значај подстицајне подршке Министарстава пољопривреде, ресорног Секретаријата као и града Новог Сада.

Органска производња на пољопривредном газдинству Возарових из Кисача одвија се на 14 хектара на којима производе најразноврсније повртарске културе поштујући правила гајења биљака у том одрживом систему производње а део површина заузимају и ратарске биљне врсте. Владимир Возар каже да се у органској производњи морају испоштовати стандарди и производња мора бити сертификована.

„Хемија не постоји можете биохемију користити, можете бакар , неке аминокиселине што штите биљке““, каже Владимир Возар.

Возарови указују на значај подстицајне подршке од стране надлежних институција без којих би како истичу тешко могли боље пословати .

„Ја сам конкурисао ове године за нов плуг јер мој има 21 годину већ је зрео за пензију и треба новији да буде обртач да може квалитетније да ради .Што се тиче града Новог Сада већ 10 година нас прати ,помажу нам финансијски код набавке система кап по кап ,земљшта , органских семена“, додаје Владимир.

Владимиру у послу помаже супруга Данијела ,која каже да међу младима постоји интересовање за бављењем органском производњом

„Кажем младима да у органској производњи има доста посла и да морају да раде и да ако се не потруде од производње онда нема ништа“, рекла је она.

Возарови већ годинама успешно пласирају органско поврће са газдинства , на пијацама у специјализованим радњама и у већим маркетима.

Извор: https://rtv.rs/sr_ci/vojvodina/backa/organska-poljoprivreda-u-kisacu_1338807.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар