Како оживети село: Савети стручњака на бесплатној обуци

Аутор: draganadpetrovic
227 посета

Традицију организовања несвакидашње „викенд школе за сељаке”, једне од ретких ововремених прилика када се пољопривредници окупљају, стичу знања од стручњака и размењују практична искуства, ужички Центар за органску пољопривреду наставља и ове зиме. Предстојећег викенда у Пољопривредној школи у Пожеги одржава се девета Зимска школа „Како оживети село”.

Ту ће се, као и претходних година (само једна је од 2014. оправдано прескочена, због пандемије), окупити стотинак пољопривредника из овог дела Србије. Пред њих у петак и суботу излазе десетине стручњака са института, агронома, доктора пољопривредних наука и других зналаца да им представе стручна достигнућа и дају корисне савете.Говориће им, рецимо, о производњи здравствено безбедне хране, агротехничким мерама, задругарству, значају агротуризма за мала пољопривредна газдинства, савременој производњи воћа, гљива, ораха, лековитог биља, чувању плодности земљишта, чишћењу организма органском храном, калемљењу, начинима да се дође до средства из ИПАРД фондова у пољопривреди и другим темама. Биће ту додела сертификата, фолклорни и песнички програм, изложба домаћих радова, добро дружење и домаћинско послужење, па и свирка трубачког оркестра из Честобродице.

– Школа коју организујемо као сусрет науке и праксе у пољопривреди сада први пут има међународни карактер. Уз наше пољопривреднике учествоваће група из Црне Горе (из Андријевице, Берана и Плава), а међу предавачима биће и брачни пар стручњака из Холандије, који говори о савременом гајењу поврћа. Одржавање Зимске школе „Како оживети село” и овог пута су помогли Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, општина Пожега, Привредна комора Ужице, чачански Агрономски факултет и Институт за воћарство, предузећа и други – каже за наш лист оснивач и стални организатор овог окупљања проф. др Никола Бајић (87), директор Центра за органску пољопривреду у Ужицу.

Илустрација: Сваки савет добро дође/ засад ораха

Многи пољопривредни произвођачи из Златиборског и Моравичког округа били су полазници ове за њих бесплатне зимске школе. Неки су задовољни стеченим сазнањима учествовали више пута. Једна од њих је Драгица Стевановић из Волујца код Ужица, неуморна жена која се пет година посвећено бави органском производњом јаја, а однедавно је уз донацију Фондације „Ана и Владе Дивац” почела да производи и органско поврће.
– Четири године учествујем у раду Зимске школе „Како оживети село”. Овде нам корисна знања преносе професори с факултета, стручњаци са института. Сваки произвођач може да пита што га занима и да се посаветује, размени телефонски број за савет кад му затреба. Мени је то помогло, нарочито кад сам раније узгајала малину, па у овој школи увидела да правим грешке у производњи. Применила сам савете и остварила бољи принос. А органска производња је нешто посебно, ту је све природно, у пластенику као ђубриво користим стајњак и поврће ми солидно рађа – рекла нам је Драгица.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/538995/Besplatna-skola-za-poljoprivrednike

Srodni tekstovi

Оставите коментар