Анализа укупних услова за производњу на одређеној локацији мора да пружи сигуран доказ о могућностима успешног и рентабилног гајења малине.
С обзиром да на светском тржишту, у условима велике конкуренције, имају обезбеђен пласман само плодови високог квалитета и приступачних цена нове производне засаде малине треба подизати искључиво у изразитим малинарским рејонима.
Локација за производни засад малине у малиногорјима Републике Србије требало би да испуни следеће основне услове:
1. да уз оптималну примену агро и помотехничких мера обезбеди постизање приноса од најмање 10 тона свежих плодова по једном хектару површине, што представља праг рентабилности за ову културу
2. да квалитет плодова буде натпросечан, односно изнад стандарда европског тржишта, што представља један од основних услова за враћање позиција на светском тржишту које је земља имала до почетка деведесетих година
3. с обзиром да су поред одговарајућих агро-еколошких услова за постизање добрих економских резултата потребни и радна снага, квалитетан транспорт и брзо смрзавање плодова, производне засаде малина би требало подизати у непосредној близини насеља, добрих путева и хладњача
Највеће погодности за подизање производних засада малине имају окућнице или одговарајуће парцеле у непосредној близини стамбених и осталих објеката породичног газдинства. Засаде малине по правилу требало би подизати на обрадивим површинама, уз што потпуније уважавање специфичних захтева ове културе у односу на квалитет земљишта и плодоред.
Илустрација: Избегавати ледине чак и ако нису закоровљене
Добре предкултуре за малину су махунарке (пасуљ, грашак, боранија), а нису погодне кромпир и парадајиз, због могућности преношења гљивичне болести коју изазива Verticilium sp.Код подизања нових засада, требало би избегавати дугогодишње ледине, чак и када нису закоровљене. Ако се ипак донесе одлука да се засад подиже и у оваквим условима, земљиште би требало поорати рано у јесен и оставити да презими у отвореним браздама. Такође, требало би избегавати подизање засада малине и на површинама на којима су искрчени вишегодишњи засади (а посебно малињаци и купињаци). На оваквим површинама нови засади се могу подизати тек после 3-4 године после крчења, уз темељно чишћење земљишта од остатака претходних култура, као и интензивног гајења окопавина и биљака за зеленишно ђубрење (грахорица, сточни грашак, уљана реоица и др.) у читавом периоду.
дипл. инж. Тошковић Милан, ПССС Прокупље
Извор: https://www.agrotv.net/izbor-lokacije-za-podizanje-zasada-malina/
ФОТО: Pixabay