Како малим уштедама остварити бољу производњу?

Аутор: draganadpetrovic
515 посета

Климатске промене доводе у питање пословање ратара. Зато је неопходно у сваком делу производње, а нарочито код примене механизације, смањити трошкове и растур рода.О томе како жетву учинити ефикаснијом и уз што мање губитака, говорио је представник Задружног савеза Војводине Петром Радићем.

„Ова година ће се памтити по релативно идеалним условима које су стрмине имале током своје вегетације тако да је и жетва имала свој добар ток и релативно је брзо и квалитетно одрађена.

Када је механизација у питању, ми рачунамо да су губици укупно до 1.5 одсто на комбајну прихватљиви али и то у зависности од старости комбајна, од типа вршидбене коморе и подешавања и искуства самог комбајнера, можемо остварири додатне уштеде“ рекао је Радић.

Илустрација: Губици на комбајну и до 1,5 посто

Нема пуно механизатора на терену те недостаје ефекат едуакције пољопривредника, додаје, али ниво едукованих комбајнера у великим фирмама је довољан имајући у виду да се стално појављују савременији комбајни. Тако се путем разних сензора на машини може пратити сам процес жетве.

Саговорник каже да данас постоје такви скупоцени комбајни који су у стању да велику масу приме, обраде, очисте и раздвоје зрно од нуспроизвода.

„Жетва соје и уљане репице на нашим пољима је компликованија јер имате проблем прихватања витла масе, висину, реза па су губици и 20, 30 одсто“ додаје саговорник.

Губици се могу спречити добрим подешавањем машине, провером самог квалитета рада машине неколико пута у току дана, избором адекватног рада жетве у односу на услове и природну жељу да пољопривредници што више ураде одједном.

Илустрација: На соји се највише губи

Савет пољопривредницима је да се максимално смање трошкове али не на уштрб квалитета сопствене производње.

Са пуно малих уштеда оставирити бољу производњу. Значи, минимизирати трошкове производње а максимално исткористити своје потенцијале у смислу рада и механизације којом располажемо и тако прилагодити агротехнику својој производњи и минимално тражити додатно услуге машина на тржишту које немамо.

Извор: https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/malim-ustedama-ostvariti-bolju-proizvodnju-(audio)_1261205.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар