Како и колико заливати краставце у јулу?

Аутор: draganadpetrovic
287 посета

Заливање краставаца у јулу изгледа као једноставан процес. Међутим, краставци у овом периоду захтевају посебну бригу. Уколико наводњавате своје засаде морате водити рачуна о влажности земљишта и временским приликама. По хладнијем и влажном времену корен краставца слабије упија воду па ако га заливате више него што је потребно ризикујете да корен иструли чиме се губи плод. Посебно треба водити рачуна о температури воде за заливање. Уколико је висока температура и екстремна суша а краставце заливате хладном водом из црева биљка се може „разболети“ и одбацити плод.

Илустрација: Краставце никако не заливајте хладном водом из црева посебно током летње жеге

Количина воде
У нормалним околностима краставци се заливају два пута недељно са отприлике пет литара воде на један квадрати метар засада. Уколико је земљиште већ влажно треба смањити количину воде или једноставно прескочити заливање.
Постоје мишљења да краставце треба заливати тако да се квасе и листови што може бити кобна грешка јер на овај начин корен не добија довољно влаге, а ризикујете труљење наземног дела биљке. Због тога се не препоручује заливање цревом јер не можете да контролишете количину воде, а превише течности може довести до ерозије земљишта што оштећује коренски систем биљке.
Најбоље је заливати уз помоћ система кап по кап или залити само корен.
Заливање и ђубрење краставаца течним ђубривом је добра идеја и са прихраном треба започети чим се формирају замеци плода. Уколико се бавите органском производњом заливање са раствором коприве је одличан начин за прихрану биљке.

Понекад се дешава да без обзира што сте предузели све потребне мере плодови краставца једноставно не расту добро. Могући разлози су:

  • недостатак сунчеве светлости
  • недостатак или вишак влаге
  • недостатак хранљивих материја
  • штеточине
  • болести

Илустрација: За бољи раст краставаца може се користити и биљна инфузија од љуске лука
Биљна инфузија
За бољи раст краставаца можете поспешити уз неке традиционалне методе као што је биљна инфузија. Она се прави од љуске лука која се стави у теглу од три литре и одозго се прелије кључала вода.Оставите да одстоји у хладовини три дана уз повремено мешање. Потом процедите води и на 1 литар овог екстрата сипајте 10 литара обичне воде и овом смешом заливајте краставце. Вода за заливање треба да буде собне температуре.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар