Грожђе се може размножавати на неколико начина. Најприступачнији од постојећих је сечење корена. Ова метода се може применити на приватним кућним парцелама, па чак и великим виноградима.
Одликује се једноставношћу и ефикасношћу. Међутим, постоји неколико карактеристика које треба узети у обзир.
Како сећи резнице за садњу
Резнице морају бити исечене од лозе која даје плодове. Важно је одабрати старе и моћне. Њихов пречник треба да буде од 7 до 12 мм – ово је кључни услов. Ако резнице имају мањи пречник, неће дати добре корене.Избору резница треба приступити са одговорношћу, чак и мања грешка је неприхватљива.
Секције се обрађују и складиште током целе зиме, начин садње и складиштења се бира појединачно. Месец дана пре садње, чибуци се укорењују према изабраној технологији.
Укорењење према П. П. Радчевском
Ово је једна од најпопуларнијих метода резања грожђа, коју бира већина баштована.
1. Литарски контејнер се напуни топлом и филтрираном водом за 3 центиметра.
2. На резницама, горњи рез је прекривен парафином, захваљујући којем неће изгубити влагу.
3. Цхубуки се стављају у воду, након одређеног времена формира се мешавина налик на желе. Чим се појавила, стабљика се извлачи из воде, темељито испере.
4. Када се пресеци посветле, то значи да се формирала површина ране која штити стабљику. Након ове фазе, он добија додатну заштиту.
5. Контејнер мора бити постављен у добро осветљеном простору. Најчешће, летњи становници бирају прозорске прагове. Температура у просторији треба да буде од 24 степена.
6. Неприхватљиво је добити хладан ваздух. Резнице нису у стању да преживе ни мање промене температуре.
7. По свету испаравања течност се мора допунити. Боље је прво означити.
Просечно време корења за ову технику је 4 недеље. Ако говоримо о тешко укорењеним сортама грожђа, онда се период може повећати до два месеца.
Илустрација: Кључни услови за узгој је температура ваздуха од 25 степени
Метод Н. Л. Пузенко
Ова метода се популарно назива „клијање на кабинету“. Метода је једноставнија, јер захтева минималну припрему. Међутим, постоји велика вероватноћа да се направи грешка, због чега ће време бити изгубљено.
Кључни услови за узгој је температура ваздуха од 25 степени, падови су неприхватљиви. Процес узгоја је прилично једноставан:
1. Припремљена је густа и хигроскопна тканина, која добро задржава влагу.
2. Сваки рез је омотан комадом влажне крпе и постављен је ормарић.
3. Полагање се врши стриктно у хоризонталном положају, у овој фази вреди бити опрезан.
4. Како се суши, материја се прска топлом водом, идеална температура је 50 степени.
5. Чим се појаве први корени, можете посадити у земљу дужине не више од 2 мм.
Постоје и друге методе резања, најчешће су представљене горе, које су временом доказале своју ефикасност.
Извор: https://molot.chok.shop/wp-content/uploads/2023/06/?v=garden/kako-i-kada-ukoreniti-reznice-grozdja-metode-proverene-vremenom/
FOTO: Pixabay