Како изабрати сорте купине за добро купиново вино

Аутор: draganadpetrovic
422 посета

Дијана и Милан Миловановић сво своје слободно време проводе у селу Вукање, у подножју планине Јастребац, где се налази и плантажа купине. Није лако сваки час путовати из Београда и назад (а, није ни јефтино), али су знали да је то једини начин да задрже све што имају у селу.

  • Купињак се налази у подножју планине Јастребац, а у питању је породични посао. Конкретно, овај купињак је у нашој породици око 10 година, а већ четири године се бавимо производњом вина – прича Дијана.

Још пре 10 година њихова породица се одлучила за сорте лох нес и три круне (Трипле цроњн). Године су потврдиле да су донели добру одлуку.

  • То су сорте које су отпорније на болести и имају специфичан укус. Равномерно сазревају што нам је јако битно за време бербе, јер мали број губи свежину и суши се. Управо захваљујући таквом сазревању можемо да стигнемо да их оберемо и да немамо губитке у приносу у том погледу – прича Милан.
Илустрација: Највећи изазов у узгоју купине су временске непогоде/ ФОТО: Pixabay

Изазови у узгоју купине

Према њиховом искуству, највећи изазови у узгоју купине су временске непогоде. Киша током цветања, град приликом формирања плодова и суша током бербе. Ове три ствари, кажу саговорници Агросмарта, представљају највећи проблем када су приноси у питању.

Решења постоје, али не за све проблеме. Набавили су противградне мреже за град, а имају и систем за наводњавање и тако се спашавају од суша. Има година да их град заобиђе, као што се десило прошле године. Међутим, и поред система за наводњавање, претрпели су губитке због екстремне суше.

  • Прошла година је била екстремно сушна и због тога је род купине био умањен. Купина је била слатка, али је имала много мање сока – објашњава нам Милан.

Њихов купињак им доноси просечно око две тоне купине годишње и за сада успевају све сами да заврше, и што се тиче одржавања засада и што се тиче бербе. Знају да је сезонске раднике тешко наћи, али за сада немају проблем, јер им је породица велика.

Производња домаћег купиновог вина

Породица Миловановић није једина која се због прилика на тржишту одлучила за прераду. Све више малих, породичних газдинстава која се баве воћарством се одлучује на овај корак да би опстали и преживели.

  • До пре пар година део купина смо давали у откуп, међутим како је цена била јако ниска одлучили смо се да све стављамо у вино. Прошле године је цена купине била добра, међутим ми нисмо желели да одустајемо од вина, тако да све иде у ту сврху – прича Дијана.
Илустрација: Од сорте зависи и квалитет купиновог вина/ ФОТО: Pixabay

Тајна квалитетног домаћег купиновог вина зависи од сорте и рецептуре за прављење вина. Тајна наших домаћина је велики проценат воћа и традиционални рецепт који је у њиховој породици дуги низ година.

  • Наше вино је слаткасто-киселкастог укуса, што га чуни изузетно питким. Такође се веома осећа мирис купине, због чега добијамо велики број позитивних коментара. Поред тога, уз амбалажу иде и наша персонализована кеса, што је додатни плус. Како наши потрошачи кажу: „Не морам да бринем о паковању кад га поклањам, јер је оно већ спремно за поклон“ – каже Дијана.

Купиново вино продају у две врсте амбалаже: 0,75 литара и 0,187 литара. Цена велике флаше је 600 динара, а као канале продаје највише користе социјалне мреже Фејсбук и Инстаграм. Са пласманом су задовољни.

  • Тренутно правимо до 800 литара купиновог вина годишње. Рекламирамо се преко социјалних мрежа, а најбоља је реклама од уста до уста, као и препоруке путем коментара и похвала нашег вина од стране купаца на социјалним мрежама. Успемо све да продамо, а ако се потражња буде повећала, повећаћемо и засад – наводи Дијана.

Нестабилна цена воћа

Можда већи проблем од временских неприлика је нестабилна цена овог воћа на тржишту, због чега многи не могу да живе од њега и траже сигурност у другим пословима, а купином се баве успут.

  • Можда је то индивидуална ствар, али све док цена купине варира и не постоји најнижа загарантована цена, па не знате да ли ће бити 30 или 280 динара по килограму, то је велики проблем. Из тог разлога ми имамо своје примарне послове, а купињак и производња вина нам је, за сада, додатни посао – искрено прича Милан.

Домаћини имају поруку за људе који желе да се баве узгојем купине.

  • Поручили бисмо да не одустају од воћа ни када је ниска цена купине, јер увек постоји решење; да не уништавају засад и оно што су годинама градили, јер је те године цена 30 динара (верујте да се и то дешавало). Да се добро распитају око опреме која ће им помоћи када је град, суша итд. – саветују Дијана и Милан.
Илустрација: Купине су све популарније и као конзумно воће и за прављење вина/ ФОТО: Pixabay

Уз шта комбиновати купиново вино?

А, ако желите да конзумирате купиново вино важно је знати да је оно веома лековито. Наиме, купиново вино се препоручује код малокрвности, анемије и за јачање имунитета. У том случају пије се једна мала чаша сваког јутра.

Љубитељи домаћих производа, хедонисти и они који воле да уживају у вину потпуни ужитак могу да осете комбинујући купиново вино са сухомеснатим производима, али и уз дезерте који у себи немају чоколаду. Препоручују да обавезно пробате купиново вино уз канапее и брускете.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3635586/kako-izabrati-sorte-kupine-i-napraviti-dobro-kupinovo-vino

Srodni tekstovi

Оставите коментар