Како да српско воће и поврће брже и лакше стигне на тржиште Велике Британије?

Аутор: draganadpetrovic
271 посета

Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) и Европска банка за обнову и развој (EBRD), у сарадњи са Британско-српском привредном комором, организују бесплатан вебинар за произвођаче и извознике свежег воћа и поврћа из региона на тему приступа тржишту Велике Британије.
Вебинар „Спремни за извоз: Како извозити свеже воће и поврће на тржиште Велике Британије?”, биће одржан у четвртак, 14. јула 2022. године, од 15:00 до 16:30 часова, на Zoom платформи.

Вебинар је још један у низу сличних едукативних догађаја, организованих у оквиру пројекта „Подршка диверзификацији извоза пољопривредног и прехрамбеног сектора Западног Балкана и Источне Европе“, намењених јачању конкурентности пољопривредног и прехрамбеног сектора.Експерти из области извоза и пласмана производа на тржиште Велике Британије ће на овом панелу пружити компанијама све актуелне информације у вези трендова на тржишту хране, перспективама за нове добављаче, савете за дизајн малопродајног паковања, и упознати их са кључним корацима у процесу извоза свежег, смрзнутог или прерађеног воћа и поврћа. По завршетку излагања, учесници ће имати прилику да поставе питања и покрену дискусију са говорницима о свим изазовима и недоумицама које имају приликом планирања извоза воћа и поврћа на ово значајно тржиште.

Илустрација: Српске боровнице су траже због квалитета у целом свету

Тржиште хране у Великој Британији наставља са трендом стабилног раста, посебно после Брегзита 2020. године када је забележен рекордан раст од 9 одсто. Очекује се даље ширење тржишта хране у Великој Британији у наредном периоду, уз повећање тражње за свежим, смрзнутим и прерађеним воћем и поврћем, приватном марком производа, органским производима, високо-квалитетним и премијум производима. Тржиште пружа значајне могућности за пласман и продају хране, посебно у тзв. ниша сегментима тржишта, које могу бити посебно интересантне за регионалне извознике високо-квалитетних производа. С тим у вези, вебинар представља јединствену прилику за регионалне произвођаче и извознике свежег, смрзнутог и прерађеног воћа и поврћа где, на једном месту, могу да добију све информације од значаја за извоз и продају на тржишту Велике Британије.Пројекат „Подршка диверзификацији извоза пољопривредног и прехрамбеног сектора Западног Балкана и Источне Европе“ финансира EBRD у оквиру билатералне подршке Републике Италије кроз Централно-европску иницијативу (ЦЕИ) и Програм Европске уније за развој предузећа и иновација Западног Балкана (WB EDIF) и кофинансира УН ФАО.

Илустрација: Србија је позната и као произвођач шаргарепе

Рок за регистрацију за вебинар је 13. јул 2022. После регистрације добићете мејл са потврдом пријаве и линком за укључивање на радионицу.

Питања за говорнике можете да поставите пре почетка вебинара путем е-маила: tijana.markovic@britserbcham.com

Извор: https://www.agrotv.net/kako-da-sveze-smrznuto-i-preradjeno-voce-i-povrce-iz-srbije-stigne-na-trziste-velike-britanije/

ФОТО: Pixabay

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар