Како да подигнете пластеник за мало пара?

Аутор: draganadpetrovic
390 посета

Пластеник је одличан избор за произвођаче који имају мале површине обрадивог земљишта па је гајење поврћа или цвећа одлична инвестиција.

Један пластеник површине 300 квадрата омогућава да се већ прве године врате уложена средства. За производњу поврћа или цвећа у заштићеном простору одлучује се све већи број пољопривредника који имају ограничене капацитете у површини земљишта а ћесто и немају средства за улагање у интензивнију и масовнију производњу. Због тога је њихов избор подизање пластеника ( или у скупљем случају стакленика ) где се у зависности од потражње и момента изласка са готовим производом може већ у првој години зарадити толико да остане за улагање за подизање још једног.

Цена по сиситему кључ у руке за пластеник на површини од 300 квадрта кошта око 1000 евра по квадрату али уколико сами набавите све елементе за изградњу можете да уштедите и више од пола па ће вас цена бити око 500 евра за квадрат.

Илустрација: Можете доста да уштедите ако посао обавите сами 

Рачуница је проста

  • Позовите комшије и рођаке на мобу да помогну око уређења и припреме земљишта – места где ће бити пластеник
  • Копање рупа за причвршћивање конструкција можете сами да обавите
  • Металне цеви и конструкцију можете да набавите на отпаду а и од сопствених залиха ( па и комшијских ) јер многи по гаражама и двориштима чувају металне шипке и жао им да их баце
  • Фолија за прекрвање се може набавити повољно ако се купује на кг
  • Конопац за везивање исто није скуп
  • Црева за наводњавање исто можете набавити по радњама које продају пластику или у пољопривредним апотекама где можете да добијете и попуст на количину

Многи успешни повртари су тако и почели од једног па данас имају и на десетине великих пластеника, јер посао обично јако добро крене, па је често питање где је крај у подизању нових и нових и следећих пластеника и тако у недоглед.

Земљиште на које се подиже пластеник треба обрадиђивати по истом принципу као и земљиште које је на отвореном. Првенствено би требало да се уради анализа земљишта да би се на основу тога приоступило адекватном ђубрењу. За поврће је најбоље претходно узорати добро згорели стајњак и приликом изградње потребно је да се води рачуна о проветрености, наводњавању и доста доброј и чврстој конструкцији која ће омогућити отпорност на олујне ударе ветрова али и снег који током зиме некада зна да напада толико да ако конструкција није довољно јака може да се сруши.

Илустрација: Вода треба да вам буде близу због наводњавања

Пластеник је најбоље подићи на равној парцели али је услед рељефа често то немогуће па се толеришу и благи успони.

Имајте на уму да близу буде извор са водом ради наводњавања али и прихране биљака. Још један важан моменат је, уколико решите да се бавите расдничком производњом обавезно размислите и о грејању које вам касније може омогућити и рану производњу. Производите оно што нема нико или га има мало или да будете на тржишту први када нико нема јер такви производи имају и до неколико пута већу цену па за кратко време враћају уложено у грејање и целу производњу.

Извор: https://pupoljak.rs/2023/12/21/kako-da-podignete-plastenik-sa-malo-para/

Srodni tekstovi

Оставите коментар