Како годину за нама оцењују ратари?

Аутор: draganadpetrovic
516 посета

За разлику од 2020. године коју су ратари памтили по рекордном роду кукуруза, ова ће година остати упамћена по рекордним приносима пшенице – од 5,7 милиона тона по хектару, и по одличном роду – од 3,4 милиона тона хлебног зрна.На жалост, лошија је година за произвођаче кукуруза, чији је род у појединим крајевима чак преполовљен.Како годину за нама оцењују пољопривредници и познаваоци прилика, и на које проблеме указују, неизбежно је питање последњег месеца у календарској години.

Обилазећи ових децембарских дана поље под пшеницом, млади ратар и сточар Душан Радановић већ сада констатује да усев добро изгледа и да би хлебно жито могло да да коректан принос.

Благовремено размишља о пословима који предстоје, прихрани пре свега, а како је крај године, користи прилику да сумира резултате свог рада.

Илустрација: Рекордан принос кукуруза/ Фото: Pixabay

За нешто више од месец дана уследиће прихрана усева, а потом и припреме за пролећну сетву, када ће потрошња минералних ђубрива, чија цена бележи вртоглави раст, бити и највећа.

„Цена вештачког ђубрива у овом моменту је од 100 до 130 одсто већа и то ће бити проблем у 2021/2022“, каже Душан Радановић, пољопривредни произвођач из Чуруга.

„Уколико постоји разлог за бригу, то су цене вештачког ђубрива, скок и у свету“, каже Сунчица Савовић, Пословно удружење „Жита Србије“.

Како би олакшали тренутно највећи трошак, набавку минералних ђубрива, из ресорног министарства најављују помоћ у виду кредита са нула одсто камате.

Извор: https://www.rtv.rs/sr_ci/ekonomija/aktuelno/kako-godinu-za-nama-ocenjuju-poljoprivrednici_1298768.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар