Какво је стање у малињацима и како ће то утицати на цену

Аутор: draganadpetrovic
421 посета

У малињацима Србије увелико трају најважнији пролећни радови, а процене стручњака су да овогодишњи родни потенцијал важне стратешке воћке, на жалост, није обећавајући. Потенцијално мањи род, уз поскупљење улагачких импута у производњу, може подићи цену “црвеног злата” и преко 800 динара за килограм, сматрају малинари.

Осим што је прошла неповољна година у малињацима оставила последице, стручњаци кажу да је у протеклом периоду дошло и до измрзавања изданака. Наиме, голомразице и ниске температуре, које су у пред краја марта и почетком овог месеца у јутарњим сатима спуштале температуре и до 10 степени Целзијуса испод нуле, довеле су до оштећења у засадима, а нарочито су оштећени изданци сорти „микер” и „виламет”.

Илустрација: Изданци су нижи и тањи ове године

– Уопште узев, засади су у лошијем стању него прошле године, која је била једна од најслабијих. Цена јесте била добра, али су приноси били доста лоши. Родни потенцијал није обећавајући што је последица прошлогодишњих високих температуре и суше. Много тога зависи од експозиције парцеле, да ли су засади наводњавани, како су произвођачи однеговали изданке за ову годину, који су доста нижи и тањи него претходних година – прича Ђорђе Совиљ из Пољопривредне саветодавне и стручне службе.

С обзиром да је малина у фази почетка развоја родних гранчица, он саветује да у крајевима где још није кренула вегетација, малинари сачекају са везањем ластара како би се видело који су здрави.

Са њим се слаже Добривоје Радовић, председник српске Асоцијације малинара, наводећи да је малина “у веома лошој кондицији”, па се може закључити да ће овогодишњи род “црвеног злата” бити мањи него лане. Мањи род, уз још неколицину фактора, упућује да ће малина ове сезоне имати и вишу цену.

– Може се очекивати цена од 600 до 800 динара за килограм, с обзиром на то да су поскупели хемија, репроматеријал, радна снага и ђубриво. Цена би могла да премаши и 800 динара, пре свега зависно од даљих временских услова, јер би у случају још мањих приноса била већа тражња за малинама – истиче Радовић.

По речима председника Асоцијације малинара, битан фактор који утиче род је садни материал и да произвођачи треба да се фокусирају на његову замену, с обзиром да за то држава обезбеђује субвенције од 60 до 65 одсто.

– Када се узме у обзир каква је била претходна година, која је била веома сушна са десетак заиста паклених дана, што је све оставило последице на овогодишњи ластар, могу да кажем да је тренутно стање у мојим засадина задовољавајуће. Захваљујући систему за наводњавање те последице су малим делом умањене. Ове године очекујем већи род, јер ћу поставити мрежу за засену и надам се мањим врућинама које малина заиста тешко подноси – прича Милан Лентић из Тулара код Уба, који малину гаји на 90 ари.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/moj-biznis/malina-ovog-leta-i-preko-800-dinara-radovi-su-uveliko-poceli-a-izmrzavanje-izdanaka-i/2cey7rs

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар