Какво је стање у виноградима?

Аутор: draganadpetrovic
385 посета

Добро вино се рађа у винограду, а у винаријама се може само – покварити. То је максима домаћина наше следеће приче, познатог суботичког произвођача вина Ласла Бонија. Пред Светог Трифуна,дана виноградара посетили смо његов виноград, да видимо у каквом је стану лоза, и чему се да се надамо до будућег рода од којег ће настати вино на чијим бурадима и боцама ће писати 2022.

Пред славу заштитника винара и гостионичара, винова лоза у региону Суботице у доброј кондицији дочекаће своје узгајиваче који ће је проверити пред резидбу. Интелигентна биљка, која подноси температуру и до минус двадесет има иза себе благу зиму, без периода великих минуса и готово без периода снежног покривача. Први пресек ластара даће овдашњим винарима много разлога за задовољство.“Видимо да има лепу зеленкасту боју. Значи, то је једна здрава боја, није дошло до смрзавања, да је жива. Када погледамо пупољке, исто се види да је зелено, значи лоза је одлично презимила, за сада нема никаквих посебних проблема, али ми сада само можемо да кажемо како је презимила, а шта ће бити до јесени, наравно, то је тешко предвидети, али старт је добар, то је битно, да можемо очекивати неке позитиве и у овој години“ објасио је Бони.

За покретање вегетације потребно је да спољашња температуре буде у континуитету изнад десет степени.

Илустрација: За покретање вегетације потребно је да спољашња температуре буде у континуитету изнад десет степени/ ФОТО: Pixabay

Иако је и прошла зима била блага, вегетација је управо из тог разлога каснила месец дана, због чега је период до сазревања био краћи, што је оставило своје последице, тако да је у суботичко-хоргошком винском региону прошла била просечна година у производњи вина.

„Природа може да убрза тај процес, али не може за два месеца, три месеца надокнадити. Ипак, то је тачно да је грожђе по квалитету било здраво, ту није било проблема, било је доста шећера и киселине, али фенолошки није била зрела. То ће се касније одразити у вину, поготово код црних вина. Беле сорте су краћег сазревања, мање се примети код белих вина, али код црних вина требало је јако пазити са мацерацијом, са технологијом, да добијемо ипак нешто, односно да извучемо максимум из тога“- додаје он.

Зима је период планирања и улагања.

ДиБонис винарија има нову дегустациону салу која је првенствено посвећена ракијама ове винарије и дестилерије, урађена у рустичном стилу, са изложеним медаљама, пехарима и признањима као доказ квалитета који се овде ствара.

Све у циљу привлачења винских туриста, који је до пандемије било у све већем броју у региону Суботице.

За оваква улагања наш домаћин мора да се ослони првенствено на себе, јер га у добијању државних подстицаја ограничавају локација, пол, године… Слично је и са потенцијалним средствима из ИПАРД фондова.

„Што се тиче ИПАРД-а, до сада нисам конкурисао, а сада намеравам да узмем неки нови трактор. Међутим, опет када гледам те критеријуме, па нема шансе да задовољим то што они траже, тако да ја не знам ко креира те пројекте, али…. Не одговара ми“ каже Бони.

Илустрација: Лоза је одлично презимила/ ФОТО: Pixabay

Због свега тога Бони се окреће не само себи, већ и природи. Како би производња била што више у складу са природом, подигнут је пластеник у којем се експериментише са егзотичним врстама и испитује отпорност појединих врста винове лозе.

Извор: https://rtv.rs/sr_ci/vojvodina/backa/u-kakvom-su-stanju-vinogradi-na-severu-backe_1314003.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар