Каква је ситуација са воћњацима у Шумадији?

Аутор: draganadpetrovic
394 посета

Након хладног температурног таласа у марту, вегетација је кренула у воћњацима широм Шумадије. Поред агротехничких мера сређивања засада, резидбе и заштите стручњаци упозоравају да може доћи до оштећења уколико се промене временске прилике и уколико температура опет оде у минус, што ће највише утицати на ране воћне врсте.
Последњих дана, са доласком пролећа температуре су и у Шумадији изнад просека што је условило нагло кретање вегетације код појединих воћних врста. Са друге стране хладни талас који се десио у марту није направио велика оштећења јер су саме биљке остале у фази мировања.

„На терену имамо доминанту шљиву и јабуку. Сада је сезона агротехничких мера, вршимо резидбу коштичавог и јабучастог воћа, спроводимо и култивирање и сређивање наших међуредних простора. Људи јесу забринути зато што је Руска Федерација откупљивала већину производа у овој регији, траже алтернативу и то су неке јужније земље попут Албаније или Саудијске Арабије. Што се тиче откупа за сада је све још увек стабилно а надамо се да ћемо успети да пласирамо своју робу по жељеној цени јер ове године имамо најаву да ће храна поскупети“, рекао је Никола Ђурковић, сарадник у Канцеларији за пољопривреду општине Кнић.

Метеоролошке промене и ниже температуре могу довести до оштећења у засадима, а најкритичнији су воћњаци који се у Шумадији налазе у дубодолинама и поред мањих речних токова.

„У овом тренутку предстојећи хладни талас може да донесе оштећења на коштичавим воћним врстама које су већ отворила цвет, попут кајсије и брескве. Кајсија је у пуном цвету, бресква у зависности од локалитета и сорте и већ ту имамо добар део отворених цветова. Оне су много осетљивије и на неким температурама које су минус један, минус један и по може доћи до оштећења цветова. Воћне врсте попут шљиве, која још увек није отворила цвет, су нешто толерантније на те температуре, затворени пупољци ће бити оштећени ако буду ниже температуре, до минус три. За цветове јабуке и лисне пупољке треба да буду још ниже температуре у односу на већ отворене цветове да би дошло до оштећења“, казао је Данко Петровић, саветодавац за воћарство и виноградарство у ПССС Крагујевац.

Оштећења су примећена на цветовима у пластеничкој производњи јагода и то од око 30 одсто, тамо где пластеници нису грејани. Поред резидбе у воћњацима широм Шумадије врше се и агротехничке мере заштите од инсеката и паразита који су преживели зиму.

Извор:https://www.rtv.rs/sr_ci/ekonomija/meteoroloske-promene-za-sada-nisu-ostetile-zasade-voca-u-sumadiji_1327900.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар