Кад је време за летњу резидбу воћака?

Аутор: draganadpetrovic
450 посета

У току вегетације изводи се летња (зелена) резидба и то на бујним родним гранама. У питању је препоручљива мера за готово све воћне врсте, а за брескву код које се развија много бујних младара ова је обавезна мера.Резидба на зелено обавља се неколико пута. У почетку вегетације, кад младари тек почну да расту, изводи се пинсирање. У периоду бујног раста, до краја маја, изводи се пролећна резидба. При крају лета код неких врста воћака изводи се допунска летња резидба.

Зеленом резидбом допуњује се зимска резидба и настоји се да се уједначи родност и бујност воћке. Њоме се одстрањују сувишни младари из средине крошње како би она била што боље осветљена. Тада плодови добијају више сунца и боље су обојени, а како се у круни тада задржава мање влаге, патогене гљивице имају слабије услове за развој па је и воћка здравија.

Основни циљ зелене резидбе је проветравање и освјетљавање крошње ради бољег диференцирања цветних пупољака. Летњом резидбом се уклањају и водопије – усправни младари израсли у истој години, који исцрпљују воћку, а не доносе род. Остављају се једино водопије израсле на местима на којима желимо да формирамо нову грану.Зеленом резидбом би требало одстранити и јаче гранчице при врху грана, превелике гранчице на непожељним местима које ће конкурисати гранама одабраним за узгојни облик круне. Уз то, требало би проредити и прегусте гранчице. Ваља знати да се одстрањивањем непотребних грана и лишћа смањује и транспирација – испаравање влаге што воћкама помаже да боље поднесу летњу сушу.

Илустрација: Зелена резидба треба да омогући воћу да лакше поднесе летње жеге

Код младих воћака лети се режу само неке гранчице избиле на погрешном месту које би реметиле формирање жељеног узгојног облика крошње. Такође, зеленом резидбом коју би требало извести што раније у пролеће, предвиђено је и пинсирање, односно откидање врхова младих, како би се испод тога развиле преурањене младице из којих се тада могу формирати бочне гране. Пинцирање је прекидање зељастих врхова тек кренулих младица чиме се заустави њихов раст.Пролећна резидба се први пут обавља почетком маја кад се одстрањују бујни младари на непожељним местима, пре свега водопије и бочни младари при врховима грана. Други пут се спроводи почетком и све до краја јуна. Одстрањују се јачи младари при врху грана, односно, младари које засењују. Ту резидбу требало би обавити пре него што при основи одрвене.

дипл. инж. Снежана Драгићевић-Филиповић, ПССС Чачак

Извор: https://www.agrotv.net/letnja-rezidba-vocaka/

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар