Кад филозоф постане органски произвођач

Аутор: draganadpetrovic
305 посета

Комбинација сунчане климе и плодног земљишта Србију чини савршеним местом за узгој квалитетног воћа и поврћа. И поред сјајних услова за развој воћарства и повртарства, домаћа пољопривреда се, нажалост, и даље углавном састоји од малих газдинстава која нису добро повезана с главним тржиштима у земљи и иностранству, најчешће због кашњења с увођењем нових сорти и култивара, техника узгоја и технологија, стандарда квалитета и безбедности хране, али и недовољне информисаности о могућностима и трендовима на тржишту.

Како би Србија успешно могла да стане раме уз раме с конкуренцијом из региона и Европе, па чак и Кине, ови недостаци морају да се отклоне применом пословних модела који интегришу мале произвођаче у веће произвођачке ланце. Реч је о томе да се добра организација примени кроз интеграцију већег броја пољопривредника који производе одређене врсте воћа по претходно утврђеним правилима – и за то добију уговорену, сигурну производњу, фер цене и подршку.

У то су се уверили млади људи, брат и сестра Тијана и Момчило Пауновић из Новог Села код Прокупља, који су 2015. године основали „Фруторгу”, фирму која је за кратко време израсла у један од два највећа произвођача органског воћа у Топличком крају. Тијана је дипломирала економију, брат Момчило филозофију, али су се, уз оца Драгана, који је агроекономиста, од почетка посветили производњи, а затим и преради органског воћа – вишње, шљиве, јабуке, јагоде, дуње. Њихова фирма окренута је извозу, сарађује с воћарима у свом и околним селима, с кооперантима организује групну сертификацију органске производње, а запошљава младе и образоване људе.

Илустрација: Прерађују органске јабуке

А на питање како је све почело одговарају да су по завршетку школовања интензивно почели да размишљају о повратку у родни крај и дошли на идеју да на својим парцелама почну да примењујемо правила органске производње. Тако се родила „Фруторга”, породично предузеће које се бави производњом и прерадом органског сушеног и смрзнутог воћа, а одскоро и воћних пиреа.

– Посао превасходно заснивамо на кооперантској сарадњи и групној сертификацији органске производње јагоде, облачинске вишње (српске аутохтоне сорте), шљиве сорте стенлеј, као и руске џанарике, а производни процес воћа одвија се према свим органским стандардима у вези с којима смо стекли све неопходне сертификате – почиње причу Момчило и додаје да данас ово предузеће ради на проширивању своје кооперантске мреже пољопривредних произвођача како би створили што јачи ланац примарне производње и тако добили на конкурентности на светском тржишту. Посао су покренули од нуле, а пут који су прошли од идеје до реализације није био нимало лак. Иако је органска производња веома популарна последњих година, мало људи познаје начине производње и основна правила која се морају поштовати, имајући у виду то да се ради о изузетно захтевним процесима.

– Најтежи посао је, ипак, било проналажење квалитетних и стручних људи. Зато смо најпре кренули породично, а касније посао проширили на познанике, комшије, људе у које смо имали највише поверења. Морали смо да их едукујемо сваке године, али напредак се веома брзо видео. Није требало да прође много времена да би људи увидели предности органске производње. За почетак смо кренули с производњом суве шљиве, а касније проширили асортиман и на друге врсте воћа. Временом се мрежа добављача проширила на већи број локалних фармера који су прихватили органски начин производње – каже Момчило.

Илустрација: Тијана и Момчило Пауновић узгајају и органске дуње

Данас ова фирма поседује ЕУ органски сертификат, за чије се тржиште специјализовала, а очекује и добијање посебних стандарда који ће им омогућити да своје производе извозе и на америчко тржиште. Пројекат за конкурентну привреду УСАИД-а препознао је потенцијал овог предузећа с југа Србије. „Фруторга” се од свог оснивања уклапала у визију пројекта о унапређењу приступа тржиштима ЕУ за органско воће и поврће кроз консолидацију сектора и изградњу ефикасних ланаца вредности. Модел који је ово предузеће уз подршку пројекта УСАИД-а применило подстиче интеграцију значајног броја пољопривредних произвођача са циљем да компанија успостави трајне партнерске односе с њима тиме што ће им понудити фер уговоре и сигуран пласман производа, али и права упутства (средства за биолошку заштиту воћа), затим правовремене савете и свакако – органску сертификацију овако произведеног воћа како би производи били пласирани на захтевна, западна, тржишта. Финансијски резултат није изостао – „Фруторга” је само током 2020. године утростручила вредност своје продаје која достиже близу милион америчких долара. Као одговор на све већу потражњу за органским воћем, ова породична фирма је значајно инвестирала у нове складишне капацитете као и савремену линију за брзо смрзавање воћа. У овоме им је такође помогао пројекат УСАИД-а како би суфинансирали ову инвестицију уз средства подршке за развој од стране ЕУ.
Како до органске производње

Ниједан произвођач не може у кратком временском року да добије статус органског произвођача. Према речима Момчила Пауновића, неопходно је да прође три године конверзије земљишта из конвенционалног у органско. Тек тада добијају се потврде домаће и иностране сертификационе куће да сте званично у органској производњи и произвођач може да добије статус „органик”. Иако органска сертификација значајно кошта компанију, и потребно је уложити доста рада и времена, ценовни однос органског у односу на конвенционално произведено воће оправдава и те како уложени труд и средства. Органски производи су јако тражени, нарочито на иностраном тржишту и сви у производном ланцу добијају више цене за своје производе.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/511079/Brat-i-sestra-proizvode-organsko-voce-koje-uskoro-stize-i-do-Amerike

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар