Кад то раде Пироћанци мора да је исплативо

Аутор: draganadpetrovic
503 посета

Повртарска производња у Пироту одувек је била заступљена, углавном за сопствене потребе, док је “вишак” ретко звршавао на тржишту. Данас је ситуација другачија, не може се речи потпуно обрнута, али све већи број пољопривредника своју повртарску производњу намењује тржишту. Оно што је, такође, приметно из године у годину постепено се увећава пластеничарска производња, тако да поједине повртарије врло рано стигну на пијацу, што раније није био случај. Посао се исплати, а уз то пољопривредницима су на располагању и субвенције града Пирота, што значајно поспешује овај вид пољопривреде.

Илустрација: Све више пластеника у пиротском крају/ ФОТО: Pixabay

Власник регистрованог пољопривредног газдинстава из села Крупац код Пирота, Радиша Стефановић, некада банкарски службеник, на три хектара узгаја више врста повртарских култура. Каже да су улагања велика, на годишњем нивоу нешто мање од милион динара, али да се уз добро планирање и рад исплати, иначе не би се тиме бавио. Задовољан је пласманом својих производа и сматра да овај, за сада, породични посао има перспективу и своју одрживост, с обзиром да су му и синови пољопривредни инжењери који му помажу и пружају подршку у раду.Стефановић је пре неколико година почео са једним пластеником, данас има седам. До свог имања довео је електричну енергију, воду, пластенике опремио најнеопходнијом опремом, као што су кап по кап, орошавање и слично. Користи субвенције града Пирота, а око изградње пластеника највише се ослањао на свој труд и упорност.

Илустрација: Гаји салату и ротквице/ФОТО: Pixabay

Ова зима била је са мање сунчаних дана него претходна па зелена салата, спанаћ и ротквице нису у најбољој кондицији, јер у пластеницима није била задовољавајућа температура, али Стефановић очекује да ће се стање поправити и да ће поврће ускоро бити спремно за пласман. Своје производе продаје на пијацама у Пироту и Димитровграду. Тренутно је у току припрема расада. Стефановић планира да ове године засади око две и по хиљаде корена парадајза и око осам хиљада паприке, уз остале повртарске културе.

Извор: https://www.pirotskevesti.rs/povrtarstvo-u-pirotu-u-postepenom-razvoju-plastenicarska-proizvodnja-sve-zastupljenija/

Srodni tekstovi

Оставите коментар