Постоје две фазе зрелости плодова јабуке, које су врло важне у одређивању времена бербе: физиолошка зрелост или дозрелост и технолошка зрелост или доспелост плода. Како бисмо ваљано одредили датум бербе, потребно је знати да плодови јабуке имају доста скроба, које се дозревањем разлаже и прелази у шећер. Физиолошка зрелост наступа кад је плод јабуке најкрупнији, а семенке могу у повољним условима проклијати.
Технолошка зрелост наступа кад плодови јабуке постигну најбоље карактеристике потребне за даљу намену (конзумација, чување у складишту, чување у хладњачи или прерада).
Илустрација: Постоје две фазе зрелости плодова јабуке: физиолошка зрелост или дозрелост и технолошка зрелост или доспелост плода.
Показатељи зрелости су:
- морфолошка својства плодова (облик и боја плода, боја меснатог дела и боја семенки)
- механичка својства (лакоћа одвајања петељке плода од дрвета, чврстоћа паренхима плода, сочност плода)
- хемијска својства меса плода и сока (количина скроба и шећера, количина укупних киселина)
- физиолошка својства плодова (старост плода и дисање плода)
Старе методе које су несигурни показатељи одређивања времена бербе:
- Кад плодови почну падати са стабла – несигурна метода, јер јабуке могу опадати и зато што су оштећене од болести или штеточина
- Метода интензитета основне боје плодова, промена зелене боје у жуту или у црвену боју
- Метода интензитета боје семенки – бела семенка поприма тамносмеђу боју. То је несигуран показатељ јер је код летњих сорти семенка још незрела док је плод већ зрео, а код зимских је сорти је обрнуто
Нове методе – сигурнији показатељи одређивања времена бербе:
- Метода бројења дана од пуног цветања до зрења – и то за сваку сорту понаособ. Ова метода није потпуно сигурна, јер зависи од климатских услова
- Метода мерења чврстоће меса плода одређује се специјалним апаратом пенетрометром
Хемијске методе – одређује се количина скроба, шећера, киселина и слично. Један од најсигурнијих начина утврђивања дозрелости јабука јесте хемијским путем помоћу тзв. јодно-скробног теста (јод-јод-калијум тест или скраћено Ј-Ј-К).
Илустрација: Прекасна берба узрокује теже чување плодова
Благовременом информацијом о року бербе смањују се последице преране и прекасне бербе. Прераном бербом смањује се принос јабука. Плодови се слабије чувају. Слабији је квалитет плодова, основна боја је слабо изражена, а јаче се истиче зелена боја. Плодови немају типичну арому, горког су укуса и подложни су појави физиолошких болести (нпр. горке пеге). Прекасна берба, такође, узрокује теже чување плодова. Велики су губици у приносу због опадања плодова. Смањена им је могућност чувања у хладњачи. Плодови су подложни различитим гљивичним обољењима (нпр. јонатановим пегама и стаклавости плода).
Датум бербе зависи од генетских својстава саме воћке, положаја воћњака, метеоролошких услова и слично. Ако јабуке желимо да складиштимо у хладњачама потребно је плодове јабуке брати док још имају шећера у себи. У складиштима свежи плодови живе, дишу, те се у њима за време чувања догађају многе промене (нпр. скроб се хидролизом разграђује у шећер). Плодови јабуке се могу конзумирати кад у њима више нема скроба.
Плодови јабука беру се тако да се обухвате целом шаком, а кажипрст се подметне испод спојног места петељке плода с граном. Плод се благо уврне и одвоји.
Илустрација: Плодови намењени даљем чувању морају бити здрави и што ујаднеченији
За различите сорте јабука потребни су различити услови чувања. Препоручује се чување плодова јабука у хладњачи с контролисаном атмосфером (температура од нула до пет степени, концентрација ЦО₂ од 2-4%, концентрација О₂ 1% и релативна влажност ваздуха од 90-92%). У таквим условима јабука се може чувати 6 – 12 месеци. Ако плодови јабука стоје 4 дана на температури од 20 степени, смањује им се време чувања у хладњачи за месец дана.
Плодови намењени даљем чувању морају бити здрави (без знакова физиолошког обољења) и што ујаднеченији.
дипл. инж. Славица Стојкић, ПССС Смедерево
Извор: https://www.agrotv.net/optimalno-vreme-berbe-jabuka/
ФОТО: Pixabay