Када се беру цветови од тиквице и чему служе?

Аутор: draganadpetrovic
588 посета

Тиквица су једногодишња биљка пузавица из породице бундева и из ботаничког угла је – воће. Међутим, у сваком другом смислу је поврће које с може користити као замена за тестенину, за чорбе или прилог уз месо. Плод тиквице се већ 10.000 година користи у људској исхрани, помиње се у египатским записима, али и списима античког Рима.
Тиквице су лаке за узгајање, плод је најчешће издужен и дугуљаст различитих величина, док боја може бити жута, зелена и светло зелена. За исхрану се користи плод који садржи врло мало калорија ( између 15 и 20 калорија на 100 грама) богате су водом, витаминима Ц, Б и К, дијететским влакнима…
Међутим, мало је познато да је јестив и цвет тиквице који се све више користи у кулинарству али не као декорација већ за јело.

Илустрација: Женски цвет ниче на врху већ формираног плода

Мушки и женски цветови
Цветови тиквица су јестиви и посластица без обзира да ли се прже или једу сирови. Цветови су јарко жуте боје и има широку употребу у кулинарству, било да се пуњене, пржене или као додатак салатама и чорбама. Пажљиво се скидају са биљке ујутру и конзумирају што пре док су свежи, јер брзо увену.
Прва важна ствар коју треба знати је да постоје и мушки и женски цветови. Како је објаснила стручњак за воће и поврће Луси Чемберлен мушки и женски цветови се јављају одвојено на истој биљци.
– Кад се биљка развије она најпре даје мушки цвет у пазуху листова, потом се појављује мешавина оба чијим опрашивањем се формира плод, након чега се појављују само женски цветови. Мушки цветови се могу препознати не само зато што су први израсли на биљци, већ и по томе што су причвршћени за биљку нежном и длакавом стабљиком. Уз њих се убрзо појављују и женски чијом оплодњом долази до стварања плода. Тиквице цветају и трећи пут и то су само женски цветови који расту на врху већ формираног плода. Сматра се да су женски цветови укуснији, али је популација мушких већа и треба део оставити како би могао да се формира плод – објаснила је она.
Према њеним речима препорука је да се остави један до два мушка цвета на сваких 10 или 12 женских цветова како бисте обезбедили сигурно опрашивање и стварање плодова.
Тиквице су биљке које воле топлоту о чему треба водити рачуна приликом пресађивања и уколико их садите у башти сачекајте да прођу пролећни мразеви који могу да оштете биљку. Цветови се јављају убрзо након пресађивања и укорењивања биљке па је то и време за бербу. Према савету стручњака најбоље је цветове тиквице брати рано ујутру кад прође роса јер су тада најсвежији и дуже ће задржати укус. За лакше брање користите оштар нож како бисте правили што мање штете на самој биљци.
Цветови тиквица су веома деликатни и са њима треба пажљиво руковати да се не би оштетили. Изаберите најздравије и потпуно отворене цветове који нису оштећени, а стабљику скратите на отприлике 1,50 цм испод самог цвета.
Убране цветове немојте слагати један преко другог већ искључиво у једном слоју најбоље на већи послужавник.

Илустрација: Цветови тиквице све више се користе у кулинарству, а могу и да се похују

Рецепт за поховане цветове
Цветови тиквица имају кратак животни век. Мушки цветови чим ослободе полен отпадају са биљке, док се женски цветови одмах након опрашивања затварају. Берба цветова тиквице због тога најчешће траје од неколико сати до највише једног дана. Цветови тиквице, било мушки или женски, су потпуно безбедни за исхрану у свежем стању или за припрему јела. Садрже доста Ц и К витамина као и минерале попут фолата. Пре употребе пажљиво их оперите под млазом хладне воде како би се уклониле нечистоће.
Ако волите да експериментишете у кухињи и испробавате нове укусе предлажемо вам да направите поковане цветове тиквице. Ово укусно јело једноставно се прави и не захтева пуно времена за припрему.

Поховани цветови тиквице
Састојци:

  • 8 свеже убраних цветова тиквице са дршкама
  • 200 г сремског сира
  • 4 кашике пармезана
  • со и бибер по укусу
  • 1 кашичица уситњених сушених вргања

Смеса за поховање:

  • 100 г брашна
  • 1 кашичица прашка за пециво
  • 1 чаша воде
  • мало соли

Припрема:
Оперите цветове и оставите на кратко да се просуше. Цветове отворите прстима, пажљиво одстраните тучак (који има горак укус) а потом их напуните смесом од сира и заврните крај цвета. Од воде, брашна и прашка за пециво направите смесу за поховање која треба да буде густа као тесто за палачинке. У ову смесу пажљиво умочите пуњене цветове тиквице а потом их пржите на врелом уљу повремено их окрећите до не добију златно-жуту корицу. Решеткастом кашиком вадите цветове на папирни убрус који ће упити вишак масноће. Поховани цветови тиквице могу бити предјело, прилог уз неко јело или главно јело уз неки сос на бази павлаке.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар