И цвећарство у проблему

Аутор: draganadpetrovic
458 посета

Откако су јој у пластенику стигле јесење хризантеме за продају у 12 боја, Драгана Антонијевић из Врања све чешће залази у њега како би изнова преконтролисала стање у коме се налазе биљке. Тако ради годинама и то је један од разлога зашто већ пуних 15 година опстаје у овом послу.Интересовања за овом врстом цвећа увек има на врањском тржишту, па отуда на њену кућну адресу већ стижу добре пословне понуде.

– Углавном се јављају моји стандардни купци са којима сам протеклих година успоставила одличну сарадњу – каже Драгана.

Она се и ове године нада и новим купцима са којима ће моћи да оствари дугорочну сарадњу на обострано задоволљство.Осим што одговара на пословне понуде, саговорница Југмедие упоредо ради и на спровођење припрема за нову производну сезону у којој намерава да произведе око 20.000 разноврсног цвећа. Каже да јој је сада највећа брига да купи двадесетак метара дрва и око две тоне угља који су јој током зиме непходни за загревање пластеника. Упркос бројним обавезама она је успела да набави нешто мало дрва. Ове године кубни метар дрва плаћала је по цени од од 65 до 70 ЕУР, а тона угља је достигла цифру од 200 ЕУР по тони.

– Прошле године цена кубног метра дрвета се кретала од 40 до 45 ЕУР, а тона угља је коштала 140 ЕУР. Ове године саксије које користим за садњу цвећа плаћам по 40 динара, а прошле године су коштале само 20. Када упоредим овогодишње цене са прошлогодишњим веома често се питам како ћу да опстанем у свом послу поред толике скупоће – прича Драгана.

Илустрација: Интересовање за ову врсту цвећа увек има међу Врањанцима

Због тога је одлучила да ове године нешто касније крене са загревањем пластеника како би потрошила мање енергената током зиме. И поред тога, она не намерава да смањи број биљака које ће да произведе за наредну производну сезону. Неће битно мењати ни производни асортиман цвећа, па ће тако за своје стандардне купце поново произвести мини руже, калиопу, сурфинију, врбену, бомбоницу, гербер. Једино планира да изостави производњу афричке љубичице зато што захтева посебене услове за узгој.

– Иако ова биљка има прелепе цветове, због чега је и веома тражена код купаца, нисам више у могућности да је производим зато што изискује посебан начин узгоја – категорична је Драгана.

У производњи цвећа највише јој помажу деца и супруг. Њихова помоћ јој је најпотребнија у тренутку када крене његова садња.

– Њихово задужење је да ми земљом напуне саксије и поређају их у пластенику, а све остало је моја брига – тврди Драгана.

Илустрација: Због скупих енергената касније ће се почети загревање пластеника

Тих дана саговорница Југмедие је готово по читав дан у пластенику, јер тада има и највише посла. Када се биљке прихвате, иако има мање посла, она опет пуно времена проведи у њима зато што мора да разгледа сваку засађену биљку. Чим примети неку болест на некој од њих она одмах одлази у пољоприивредну апотеку да купи адекватно средство за заштиту.Веома често се о тим болестима консултује и са произвођачима цвећа који имају више искуства од ње и уколико већ има на лагеру неки од препарата који могу да јој помогну у спречавању настале болести она их по њиховој препоруци и примени.

Драгана је одавно жели да у својим пластеницима модернизује постојећу производњу. Нажалост та инвестиција ће морати још да чека с обзиром на талас поскупљења који је задесио и нашу земљу, као последица ратних сукоба у Украјини.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3844527/i-cvecarstvo-u-problemu-zbog-skoka-cena-energenata-i-repromaterijala

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар