И мирис и укус: Јагодица Шпановић

Аутор: draganadpetrovic
87 посета

На Сајму пољопривреде у Новом Саду, упознали смо Милицу Шпановић, младу домацићу која се бави прерадом воћа.
– Супруг и ја бавимо се прерадом воћа, правимо воћне намазе,имамо стандардне укусе, а имамо и специјал „Шпановић“.На Фацебоок-страници се зовемо „Јагодица Шпановић“,тако се представљамо и презентујемо на базарима и другим фестивалима. Супруг прави и сухомеснате производе, али смо најпознатији у Новом Саду и Београду на базарима по свежим домаћим кобасицама, које на лицу места печемо и правимо домаћи српски хот-дог – рекла нам је, на почетку
разговора, госпођа Шпановић.
Колико година се већ бавите овим послом, и како сте дошли на идеју за овај посао?
– Живимо у заједници у Новом Саду, у Сајлову. У наследству нашем је да ми све ово сами правимо, за нашу породицу, да правимо зимницу. Наша заједничка идеја је била да све ово што правимо, правимо без конзерванса, адитива, да правимо и за наше пријатеље. Људи који су долазили код нас у госте,одушевљавали су се укусима наших производа и хтели су да их купују. Заједничка мисао и жеља била нам је да се ми у некој даљој будућности бавимо тиме, иако и даље поред тога
радимо.Почели смо прошле године у јуну, са првим нашим намазом од јагоде, и отуд име „Јагодица Шпановић“.
Како правите те воћне намазе, где набављате воће?
– Искључиво се снабдевамо воћем од наших пријатеља,тако да радимо натуралну размену, да тако кажем. Наравно,све је проверено. Зашто воће? Зато што не садржи пуно шећера. Шећер јесте природни конзерванс, даје густину, ту суву материју где се оно декларише да ли је џем, мармелада,
намаз… Ми смо се одлучили да то буде намаз са смањеним процентом шећера и да буде здравије, да нема те укуваности и губитка хранљивих материја воћа.
Која су паковања?
– Ми правимо мања паковања, баш зато што је мање шећера и зато што је пастеризовано. То су паковања од 320 и 220 мл.Имамо намазе са шећером и без шећера, имамо и са стевијом,прилагођено дијабетичарима и људима који не смеју да конзумирају шећер.

Илустрација: Мање шећера а укусно и здраво
Које су цене?
– Од 300 до 350 динара су цене воћних намаза. Што се тиче сухомеснатих производа, ми јесмо у категорији скупих, али морају бити јер се искључиво раде без адитива, без … соли,не радимо то брзо сушење, брзо паљење, да то буде брзо готово. Наша сланина мора да се суши 60-90 дана, наш кулен Ката мора да се суши пет месеци, наш кулен Штап мора да се суши 2-3 месеца, тако да све то утиче на цену производа.
Где продајете ваше производе?
– Искључиво производе пласирамо путем базара, где се презентују мали произвођачи. Јуче смо били на Бајлони пијаци у Београду – „Београдске тржнице“… Свуда где се појавимо, људи јако лепо реагују и допадају им се наши производи.

Извор: Агробизнис магазин

0 коментар
0

Srodni tekstovi

Оставите коментар