Италијани и Шпанци смањују засаде парадајза, да ли је то шанса за Србију?

Аутор: draganadpetrovic
487 посета

Лоши временски услови, пораст цена енергије, штеточине и високи трошкови радне снаге натерали су многе светске произвођаче парадајза да се окрену исплативијем поврћу, најчешће узгоју краставаца, паприке и тиквица.

Ове сезоне уобичајене теме на глобалном тржишту парадајза јесу све већи притисак вируса на плодове, променљиви временски услови, али и растући трошкови производње. Посебно забрињава раст цена енергије у већини земаља јер се северна хемисфера ослања на узгој овог поврћа под вештачким осветљењем за време мрачнијих дана у зимским месецима. Сви ти фактори значе и вишу цену овог поврћа, пише специјализовани аграрни портал „Фреш плаза”.

Виша цена енергије у већини земаља посебно забрињава јер се северна хемисфера ослања на узгој овог поврћа под вештачким осветљењем за време мрачнијих дана у зимским месецима
У холандским и белгијским стакленицима расвета је већ неко време упаљена. Многи који је користе због високе цене енергије одустају од такве производње. Ове године, углавном због проблема са болестима, цена је током летње сезоне била на нивоу зимске, док се последњих недеља тенденција раста стабилизовала.

Илустрација: Пала потражња за парадајзом/ Фото: Pixabay

Портал наводи како је због ниских температура у Немачкој потражња за парадајзом знатно пала, али је понуда различитих сорти велика као и увек, тако да се потражња лако може задовољити.

Интересантни подаци из Италије осликавају положај произвођача нове врсте поврћа и у другим државама. У протеклој години више од 89 одсто италијанских породица барем једном је купило производе из категорије парадајза. Иначе, статистика показује да Италијани парадајз купују 17,2 пута годишње, по просечној цени од 2,1 евро за килограм. За њихове произвођаче ова сезона била је тешка. Порасли су и трошкови, а просечна цена чери парадајза од 1,5 евра по килограму само је делимично исплатила трошкове. Због наставка пандемије током јесени је ослабила тражња са страних тржишта, попут Немачке и Аустрије. Како се наводи, неизвесност ће вероватно натерати неке повртаре да у будућности смање површине под парадајзом.

Илустрација: Шпанци смањују производњу за три посто/ Фото: Pixabay

Према првим проценама, шпански произвођачи ће своје површине смањити за три одсто у односу на прошлу сезону. Како се истиче, на то ће утицати високи трошкови производње, посебно радне снаге, јака међународна конкуренција, углавном из Марока, као и проблеми узроковани вирусима и штеточинама. Све то, уз цену која не испуњава очекивања произвођача, доводи до смањења производње. Многи шпански пољопривредници окрећу се исплативијим културама, као што су паприка и тиквице. Како се наводи, цене парадајза тамо су знатно пале због великих количина на тржишту током прошлог месеца. Просечна цена пала је за 42 одсто, на 0,25 евра по килограму због повећања понуде.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/494042/Proizvodaci-paradajza-prelaze-na-isplativije-povrce

Srodni tekstovi

Оставите коментар