Ministar Nedimović tvrdi da se u Srbiji ne proizvodi GMO soja!

Аутор: dzonioff
493 посета

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da Srbija ne proizvodi GMO soju i da u zemlji postoji nulta tolerancija na njenu proizvodnju.

„Mi smo uništiti prethodne godine 17 hektara na prostoru Mačve i to su priče za malu decu, kazao je Nedimović za Prvu TV povodom GMO soje nađene u Makedoniji za koju se sumnja da je poreklom iz Srbije.

„Ako je naša soja dobra za farmaceutsku industriju u SAD, Švedskoj, Švajcarskoj, ako svi traže srpsku soju a u Makodoniji ne valja, mislim da treba da se zapita šta je sa njihovim propisima“, naveo je srpski ministar poljoprivrede.

Agencija za hranu i veterinarstvo Makedonije objavila je prošle nedelje da je na tržištu pronašla tonu genetski modifikovane hrane i da se sumnja da deo potiče iz Srbije.

Govoreći o nacionalnoj laboratoriji za kontrolu mleka, Nedimović je kazao da će ona u punom kapacitetu početi da radu u decembru.

„Laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka u Batajnici već radi, mora da akredituje svoje metode i to će biti u decembru i radiće tada u punom kapacitetu. Sada se rade kontrole mleka po celoj Srbiji, uzimaju se uzorci. Kvalitet mleka je dobar, malo je prirodno da tokom leta opada kvalitet ali to je normalno za mlečno govedarstvo“, kazao je Nedimović.

Što se tiče kontrole kvaliteta hrane, nacionalna laboratorija će za to biti osposobljena do marta, aprila sledeće godine i akcenat će biti stavljen na kontrolu mesa i mesnih prerađevina, kaže ministar.

Na pitanje da li to znači da se meso sada ne kontroliše, Nedimović je kazao da kontrolišu privatne laboratorije ali da moramo da imamo i nacionalnu laboratoriju a ne da moramo da pošaljemo uzorak u inostranstvo da radimo superkontrolu.

IZVOR: http://novaekonomija.rs/vesti/vesti-iz-zemlje/ministar-srbija-ne-proizvodi-gmo-to-su-pri%C4%8De-za-malu-decu

Srodni tekstovi

Оставите коментар