Шећерна репа добро родила, а највећи откупљивач већ објавио цену за 2024. годину

Аутор: Gdjakovic
546 посета

У току следеће недеље, почеће кампања вађења шећерне репе, којом је у Србији посејано око 42 хиљаде хектара. Очекују се просечни приноси од 60 тона по хектару и укупна производња од око 2,5 милиона тона слатког корена. Та количина обезбедиће довољну количину шећера за домаће потребе, а биће сировине и за извоз.

Радивој Петровић, ратар из Нових Карловаца , посејао је шећерну репу на 400 хектара. Он каже да очекује добре приносе по хектару као и зараду од те биљне врсте.

Добре приносе шећерне репе из ове сезоне очекује и ратар Сава Зеремски из Добринаца.

Директор сировинског сектора фабрике шећера у Пећинцима Миодраг Павловић каже да је шећерна репа у доброј кондицији и да се у региону Срема очекују приноси од преко 60 тона по хектару.

У компанији Суноко очекују да просечан принос шећерне репе буде око 60 тона по хектару. С обзиром на то да је у Србији репа посејана на око 42 хиљаде хектара,биће сировине за домаће тржиште али и за извоз каже генерални директор компаније Суноко, Слободан Кошутић.

Додајмо овоме да је компанија Суноко почела са уговарањем нових површина за 2024.годину ,да је откупна цена 47 евра по тони, да ратари могу да рачунају на помоћ у репроматеријалу као и на аванс од 600 евра по хектару за уговоре потписане до првог децембра.

Извор:

https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/u-toku-sledece-nedelje-pocinje-kampanja-vadjenja-secerne-repe_1472450.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар