Само ова култура има сигуран пласман, добру цену и поузданог купца (фото и видео)

Аутор: Gdjakovic
109 посета

Хртковци – У питомим равницама Срема, у селу Хртковци, породица Обровац већ деценијама негује традицију производње дувана. Мирослав Обровац, рођен 1989. године, заједно са својим родитељима и супругом, обрађује око 135 хектара земље, али је највише фокусиран на 36 хектара на којима узгаја дуван типа Виргиниа.

„Производња дувана је наша главна делатност од 2008. године, и оно што нас је привукло јесте сигуран пласман производа. Без обзира на све изазове, знали смо да имамо стабилног купца, што нам је дало сигурност да се фокусирамо на ову културу,“ објашњава Мирослав док показује на уредно распоређене редове дувана.

Раст површина под сиситемима за наводњавање

Иако је производња дувана дугогодишња традиција у Срему, породица Обровац се истиче увођењем нових технологија и прилагођавањем савременим изазовима. Захваљујући финансијској подршци компаније Јапан Тобаццо Интернатионал (ЈТИ) успели су да инсталирају системе за наводњавање на свих 36 хектара под дуваном.

„Климатске промене нам задају озбиљне проблеме. Ове године смо имали изузетно високе температуре које су утицале на квалитет листова – крупни су, али тањи него обично,“ каже Мирослав и додаје: „Ипак, захваљујући системима за наводњавање, успели смо да одржимо принос на очекиваном нивоу.“

ЈТИ је прошле године подржао фармере у Србији кроз вишегодишње задужење за набавку система за наводњавање, што је резултирало повећањем површина под наводњавањем за 5%. Данас, ЈТИ има око 65% површина под дуваном у Србији, што обухвата око 2.300 хектара, укључујући оба типа дувана – Виргиниа и Бурлеy.

ВИДЕО ПРИЧА ЈЕ ОВДЕ:

Изазови климатских промена

Екстремне временске прилике све више утичу на пољопривредну производњу, а дуван није изузетак. Високе температуре и суше доводе до смањења квалитета и приноса, а произвођачи се морају ослањати на иновације како би одржали конкурентност.

„Свака година је нова школа, научимо нешто ново, прилагођавамо се и увек покушавамо да унапредимо нашу производњу. Системи за наводњавање су нам омогућили да се боримо против суше и одржимо стабилан принос“ каже Мирослав.

Милан Бјеливук, менаџер производње дувана у ЈТИ, наглашава важност припреме земљишта и правовременог заливања. „Наша агрономска служба саветује фармере како да оптимизују своје процесе. Упркос изазовима, ове године смо успели да повећамо површине под дуваном са наводњавањем, што је кључ за будућност ове производње.“

Породична посвећеност и организација

Свакодневна рутина на имању породице Обровац је пример како добра организација може надјачати изазове. Мирослав је задужен за наводњавање и организацију посла, док његов отац надгледа радове на њиви са радницима. Супруга прати процес сушења дувана, док снаја помаже у другим пословима.

Јура Обровац

„Свако јутро беремо дуван и сви знамо своје задатке. Супруга мења температуре и прати сушење, снаја ради на заламању цвета, а ја водим рачуна о наводњавању,“ каже Јура Обровац, Мирославов отац и додаје: „Очекујемо добар род и надамо се да ћемо ове године имати принос од 2 тоне по хектару.“

Берба дувана у Хртковцима захтева стрпљење и пажњу, а сваки лист који радници беру има специфичне карактеристике. Зрео лист дувана препознаје се по својој жутој боји и благом повијању ка земљи, као да је спреман да се преда у руке искусног берача. Док руке радника клизе низ стабљику, тражећи прави тренутак за бербу, чује се тихи, али препознатљив звук – лом листа под прстима, крцкање које сигнализира савршено време за брање. Овај звук је попут шапта природе, знак да је лист спреман да започне свој пут од поља до сушаре, где ће му се пажљиво приступити како би задржао своју пуну арому и квалитет.

Радници као део породице

На имању породице Обровац ради екипа радника из села Дреновац, који већ 12 година свакодневно путују да раде овде. „Сви су пријављени преко система, имају опрему за рад, а зарада је добра,“ каже Мирослав. Радници су задовољни условима, а дневна зарада износи око 4.500 РСД и  исплаћује се на недељном нивоу.

Зорица Гудурић

Један од радника Зорица Гудурић нам каже да сви воле да раде код ових домаћина и додаје: „Атмосфера је одлична, сви се добро слажемо, а дуван је добар. Газде су вредне и коректне, па се сви радујемо раду овде.“

 

Будућност производње дувана у Србији

Иако је ова година била изазовна, Мирослав и и Јуре остају оптимистични у погледу будућности производње дувана у Србији. „Тржиште се мења, али ми се трудимо да останемо у корак са променама. Улагање у технологију и адаптација на климатске промене су кључни за наш опстанак,“ закључује Мирослав.

Породица Обровац показује да је уз праву стратегију, радну етику и подршку заједнице могуће превазићи и најтеже изазове, чувајући традицију и осигуравајући стабилну будућност у пољопривреди.

Аутор: Горан Ђаковић

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар