Има ли зараде од трешања ове године?

Аутор: draganadpetrovic
324 посета

Кад су се пре око месец дана на пијацама појавиле прве трешње, многим купцима није било до куповине јер је цена по килограму била папрена, а многи су се „загрцнули“ док су ово воће куповали практично на комад.

Томе је сада коначно дошао крај. На тезге су већ стигли сочни домаћи плодови чија је цена доста нижа и не морате да мерите у грам колико ћете купити. Дејан Протић из Лапова, иако је млад, већ девет година се бави воћарством.

На површини од 6,5 хектара посадио је 9.200 стабала трешања, седам различитих сорти. Од тога, неких 600 садница је бурлат, коју још називају и „мајком свих трешања“ јер прва долази на род, и већ је почело њено брање.

– Прва трешња која је дошла на род, претрпела је доста мраза, али ипак успела да изнесе потребан квалитет за европско тржиште, што значи да је њен пречник од 26-28 милиметара, и она спада у прву класу – каже Дејан.

Додаје да се у производњу сваке године улаже доста новца, али да је ова сезона преоптерећена поскупљењем репро материјала и до 40% и скоком дневница за бераче, па је крајња рачуница воћара јако мала кад се саберу сва улагања и напослетку добит, јер је откупна цена раних сорти остала иста, преноси портал Телеграф.

Илустрација: Највише зараде откупљивачи који немају никаква улагања

– Када накупци дођу код нас у наше трешњаре, они ту трешњу плате око 150 динара за један килограм, и због тога док стигне до крајњег купца, она износи око 350, где је зарада откупљивача преко 100 данара. Ту су произвођачи у незгодној позицији, јер сву потребну инфраструктуру, прихрану, ђубриво и свеукупну логистику сносе они, а откупљивачи трљају руке готовом зарадом. Са тим немамо проблем нека зараде, али би било добро кад би се наша откупна цена бар мало повећала и узела у обзир сва улагања – каже овај млади воћар из Лапова.

Оно што га без обзира на све радује, јесте да је његов род одличног квалитета и стога нема проблем са пласманом на тржиште. Протекле две године трешњу извози на пијаце у Црној Гори, а како каже и ове сезоне ће наставити ту сарадњу, где понекад цена по килограму достиже и 11 ЕУР ако је купујете баш на плажи.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3719708/otkupna-cena-ista-a-troskovi-veci-i-do-40-ima-li-zarade

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар