Из Русије стиже 100.000 тона азотног ђубрива

Аутор: draganadpetrovic
669 посета

НЕМА ту много договора, али морамо обавестити пољопривреднике шта ће се дешавати на тржишту и како ћемо решити да вештачког ђубрива буде. Држава неће издвајати додатни новац за ову намену, већ ћемо нешто правити сами, а део ће доћи са Истока. Не знамо ни да ли ће бити нижа цена ђубрива, нико то сад не може да каже. Покушаћемо све што можемо, а само из Русије би требало да нам стигне око 100.000 тона азотног ђубрива.Ово је за „Новости“ изјавио министар пољопривреде Бранислав Недимовић, после састанка у Пожаревцу, са представницима неколико удружења, због високе цене вештачког ђубрива. Пољопривредници су претходно најавили протест и упозорили надлежне на могућу „катастрофалну ситуацију у пољопривреди, у наредним месецима“.

  • Обавестио сам пољопривреднике да ће држава обезбедити довољно азотног ђубрива за све, а цену ћемо знати крајем децембра или почетком јануара – казао нам је Недимовић. – Видећемо са неколико страна, јер не може све са једне да дође. Имамо добре пријатеље и међу несврстанима. Између осталих земаља, набавићемо и велике количине из Русије. Део ће бити произведен у „Азотари“, то су нам обећали.

Према речима министра Недимовића, не би требало да буде проблема са пролећном прихраном пшенице. Нама је сада најбитније да буде вештачког ђубрива, јер га нигде нема:

Илустрација: Неће бити проблема са пролећном прихраном пшенице
  • Пољопривредници са којима сам разговарао су задовољни и сада се само чека цена. Уреа је тренутно око 104, а КАН 76 динара за килограм. Велике фабрике производе са 50 одсто капацитета, а многе државе су забраниле извоз азотних ђубрива, осим оним државама са којима су добре. Међу њима смо и ми.

Вештачко ђубриво у Србији, за мање од годину дана, поскупело је више од 100 одсто. За килограм урее треба издвојити више од 105 динара, а влада и несташица. Прошле године, у ово време, за килограм је требало издвојити око 40 динара.
Драстичан раст цена вештачког ђубрива изазван је највише ценом гаса, а један број фабрика је и затворен. Пољопривредницима у Србији то није нека утеха, нарочито, што постоји добар део залиха, које су направљене по старој цени гаса. Недимовић је изјавио и да се Србија спремила за рекордну цену ђубрива. Он је најавио да постоје алати којима ће реаговати и да то већ раде. Требало би у наредних месец дана да буде довољно ђубрива за прихрану пшенице.

Илустрација: Из архиве Агробизнис магазина

И СРБИЈА БИ ИМАЛА ШТЕТУ
П
РЕДСЕДНИК Националне асоцијације пољопривредника Србије Јовица Јакшић, задовољан је разговором са министром. Како каже, њима је битно да урее буде на тржишту до 15. јануара. Она се користи од краја јануара до почетка априла. У великом смо дефициту са азотним ђубривом. Тренутна цена је неких 1.000 евра по тони, а очекујемо да ће бити нешто јефтиније.

  • И Србија би имала штету од тога, јер смо велики извозници кукуруза, а приноси би били драстично нижи и пшенице и других култура – казао је Јакшић.
  • Извор: https://www.novosti.rs/vesti/ekonomija/1060900/rusije-stize-100-000-tona-djubriva-udruzenja-poljoprivrednika-zadovoljna-posle-razgovora-resornim-ministrom

Srodni tekstovi

Оставите коментар