Израчунајте тачно у грам колико вам ђубрива треба ове јесени! Услуга је бесплатна

Аутор: draganadpetrovic
444 посета

Промоција пројекта Института БиоСенс „Аутоматски е-калкулатор за ђубрење озимих и јарих усева на основу анализе земљишта“ одржана је у просторијама Мокрин Хоусе-а.

– Пољопривредници често прескоче анализу земљишта што доводи до недовољног или прекомерног ђубрења. Превише минералног ђубрива утиче на гомилање штетних материја у биљкама и узрокује њихово сушење и пропадање, док недовољан ниво хранива у земљишту доводи до успореног раста и развића биљака, као и смањења њихове отпорности на болести и штеточине. Коришћењем платформе АгроСенс, произвођачи и саветодавци могу да добију аутоматску препоруку за ђубрење озимих и јарих усева у виду јасно дефинисане формулације и потребне количине након што унесу све неопходне параметре о гајеном усеву и основне параметре анализе земљишта – рекао је Владан Минић, менаџер Центра за развој производа Института БиоСенс.

Илустрација: Ђубриво је скупо па је сваки савет око могуће уштеде добро дошао

Како се додаје у саопштењу, пољопривредници и саветодавци могу и сами да одаберу жељену или њима приступачну формулацију и на тај начин добију препоруку за потребну количину изабране формулације за своју парцелу. Идеја е-калкулатора је да се прецизним агротехничким мерама омогући равномернија исхрана биљака на парцели, повећају приноси, као и да се рационализује пољопривредна производња кроз уштеду ресурса.

Дигитална Платформа АгроСенс је бесплатна и има више од 20.000 корисника. Најновија научна достигнућа Института БиоСенса интегрисана су у платформу, а ову унапређену верзију АгроСенса подржало је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управа за аграрна плаћања.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3857619/predstavljen-besplatni-e-kalkulator-za-poljoprivrednike-koji-omogucuje-optimizaciju-djubrenja

Srodni tekstovi

Оставите коментар