Значај резидбе у превенцији бактериоза коштичавог воћа

Аутор: draganadpetrovic
348 посета

Последњих година, током визуелних прегледала воћних засада, уочено је ширење симптома код коштичавог воћа који указују на бактериозе. Два су бактериозна патогена која проузрокују болести код коштичавог воћа. Проузроковач бактериозне пегавости и увелости зељастих биљака и рак-рана и бактериозног изумирања коштичавог воћа које се најпре види у сушењу грана.

Симптоми присуства оба патогена су веома слични, инфекције које настају у току вегетације су од мањег значаја, обично се испољавају појавом пега на листу јер се патоген шири ксилемом. Инфекција у периоду мировања или почетка кретања вегетације је интензивнија, болест се шири флоемом и ксилемом што доводи до пуцања коре, стварања рак рана и до изумирања читавих стабала. Нарочито је важно истаћи значај неправилне резидбе у ширењу датих патогена. Веома често, резидба се изводи нестручно, радници на том послу нису упознати са симптомима и остављају заражене гране иако се оне јасно разликују у односу на здраве.

Илустрација: Орезивање бресака

Алат којим се врши резидба учествује у преношењу патогена са заражених на здрава места. Зато је неопходно упознати раднике са симптомима, како би приликом резидбе одстранили заражене делове биљке а такође треба извршити обавезну дезинфекцију алата.Време резидбе треба обавити пред сам почетак кретања вегетације (управо сада) јер је патоген активан при ниским температурама.

Бојан Мијатовић дипл.инж. заштите биља

Извор: Агробизнис магазин и ПССС

Srodni tekstovi

Оставите коментар