Значај бумбара у опрашивању боровнице

Аутор: draganadpetrovic
475 посета

Како би боровница остварила максималне приносе непходно је да заметне 80% цветова. Високо жбунасте боровнице су углавном самооплодне, али доказано је да унакрсно опрашивање повећава приносе и даје крупније плодове.Не постоје конкретни подаци који указују који је најбољи аранжман сорти за оптимално опрашивање биљака високожбунасте боровнице. Међутим, наизменични блокови од четири реда сваке сорте се уобичајено препоручују као предност за опрашивање и спровођење других агротехничких мера.

У том погледу неопходне су две сорте истог времена цветања. Иако се периоди сазревања сорти високожбунасте боровнице разликују, постоји довољно поклапање периода цветања како би се омогућило већини сорти да послуже као извори полена једна за другу.

Илустрација: У зависности од сорте боровнице цветају у периоду од седам до 20 дана/ ФОТО: Pixabay

Сорте боровнице могу цветати у периоду 7 до више од 20 дана, у зависности од еколошких услова. Сорте које рано цветају склоне су да имају дужи период цветања него касноцветајуће. На пример, три сорте високожбунасте боровнице цветају у следећем распореду: ђук има рану до средњу сезону сазревања плодова, блукроп се одликује средњом сезоном сазревања плодова, док се сорта елиот сматра касном сортом.Полен боровнице је тежак и лепљив, па се тешко преноси ветром и стога га морају преносити инсекти да би опрашивање било успешно. Осим тога положај цвтова (окренути наниже), омогућава испадање полена што отежава процес оплодње.

Медоносне пчеле нису довољно ефикасне код опрашивања боровнице јер оне лете мање кад су температуре ниже, дан облачан или је брзина ветра велика.

Солитарне пчеле такође само отежавају околности, јер оне буше рупе у основи цвета како би прикупиле нектар. На тај начин се не врши опрашивање, а медоносне пчеле користе ове пролазе, тако да ни оне не опрашују цветове.

Илустрација: Од успешности опрашивања цветова зависи и род боровнице/ФОТО: Pixabay

Бумбари дају најбоље резултате, опрашују од 80 до 100 % цветова, а повећавају принос до 25%. На основу истраживања, бумбари опрашују више десетина пута више цветова него обична пчела, а лоше и хладније време им не смета, једино је важно да су кутије заштићене од директног сунца, кише и ветра. Почињу да лете већ на температури од пет степени изнад нуле, а могу да поднесу и високе температуре од 30 и више степени. Један бумбар опраши два до три пута више цветова од пчеле.

Кошнице би требало поставити кад се развије 5% цветова (па највише до 25%), и требало би их оставити у засаду све док латице цветова не почну да опадају.

дипл. инж. Радмила Копривица, ПССС Београд

Извор: https://www.agrotv.net/oprasivanje-i-oplodnja-borovnice/

Srodni tekstovi

Оставите коментар