Здрава биљка није исто што и безбедна храна

Аутор: draganadpetrovic
346 посета

Мора се одвојити здравље биљака од безбедности хране, изјавила је агроном Марија Колунџија у разговору за Тањуг ТВ о томе како усеви реагују на временске промене и на који начин их заштитити.
– Произвођачи морају да се прилагоде температурама, јер на то не можемо да утичемо, али можемо да пратимо патогене и штеточине и доносимо мере сузбијања са активним материјама које су дозвољене да не би утицале на безбедност хране – казала је Колунџија.

Пошто су температуре у јануару биле изнад просека, а фебруар нам је донео сунчано време, Колунџија је објаснила како метеролошки блага зима утиче на биоритам биљака.

– Мировање зависи од спољних температура, а повећана спољна температура доводи до тога да се биљке буде – казала је Колунџија и додала да ће се тек видети како ће се то одразити на род:

– Свака воћна врста има време мировања чија дужина зависи од врсте. Биолошко мировање не зависи до спољне температуре, али еколошко мировање да, и биљке ће реаговати раније – објаснила је она.

Колунџија наводи како је промена зима последњих година довела до тога да се у воћарству људи окрећу медитеранским врстама које воле блаже зиме.
– За нас то није добро јер у планинским пределима долази до враћања зиме у марту, када се температура у току ноћи спусти на минус који за пар ноћи може да однесе род за целу годину – објаснила је Колуџија.

Илустрација: Свака воћна врста има време мировања

Што се тиче тренутне ситуације, она каже да су се биљке пробудиле, преко дана примају воду у међућелијске просторе која заједно са ниском температуром ноћу може довести до смрзавања.

– Немамо ризик од смрзавања још увек сем за ране фазе кајсија, што се дешава већ годинама уназад на локалитетима изнад 150 метара надморске висине – каже Колунџија.

Додала је да штеточина, биљних болести и инсеката има више, првенствено стеница и тзв. смрдибуба, на које благе зиме делују повољно, али је објаснила како кречење стабала мало делује на спречавање штеточина и смрзавање.

– Биљке и животиње се увек прилагоде, а ми морамо кроз дохрану и агротехничне мере да помогнемо биљкама у овом периоду који је за њих стресан – закључила је Колунџија.

Извор: https://www.agrotv.net/zdrava-biljka-nije-isto-sto-i-bezbedna-hrana/

Srodni tekstovi

Оставите коментар