Зашто је плодоред важан код производње поврћа

Аутор: draganadpetrovic
738 посета

Добри повртари знају колико је битна смена поврћа у баштама и на њиви. Поврће користи из земљишта различите храњиве материје у складу са својим потребама. За раст неких повртрских култура потребна је већа количина хранива, а за друге мања. Због тога је важно познавање плодореда, смене поврћа, као и мешовите сетве и садње.

При планирању потребно је водити рачуна о томе да парадајз, паприка, купусњаче, краставци, тиквице, празилук, траже пуно хране. Шаргарепа, црни и бели лук, цвекла, ротквице, роткве, келераба, спанаћ осредњу количину, а пасуљ, грашак, першун, салате, зачинаске биљке и боранија најмању количину.

Илустрација: Бели лук / ФОТО: Pixabay

Прве године простор за гајење поврћа којем је потребно пуно хранљивих материја обилно нађубрити компостом, стајњаком (ако је производ биолошког гајења стоке) или глистењаком. Друге године садити поврће које осредње троши хранљиве састојке и црпи земљиште, а треће године оно поврће које тражи најмање хранива. На четвртом делу гајити вишегодишње биљке или засејати траву. На тај начин омогућено је оптимално снабдевање поврћа хранљивим материјама трогодишњом изменом садње.

Илустрација: Плодоред је важан и за очување земљишта/ ФОТО: Pixabay

Плодоред је важан и са становишта очувања здравља земљишта, јер сменом култура онемогућавамо штеточинама да се размноже и опстану на истој парцели током дужег временског периода.

Извор: дипл. инж. Зоран Милосављевић, ПССС Косовска Митровица

Извор: https://www.agrotv.net/plodored-kod-proizvodnje-povrca/

Srodni tekstovi

Оставите коментар