Зашто је важно кречење стабала?

Аутор: draganadpetrovic
288 посета

Кречење стабала представља јако корисну меру у воћарској производњи и воћари на територији Нишавског округа је врло често примењују али углавном у погрешно време, на пролеће када нема неког великог ефекта. Стабла воћака не треба кречити ни у рану јесен, јер ће учестале јесење кише да сперу креч, па ефекат кречења не би био задовољавајући. Најповољније време за кречење воћака је крај јесени и почетак зиме, како би се ублажио негативан утицај смењивања виших дневних и нижих ноћних температура пред кретање вегетације.
У току дана се дешава да температуре буду изнад нуле и тада долази до загревања стабла и кретања сокова према круни и остају у делу стабла с јужне и југозападне стране, где је стабло највише загрејано. Када у току ноћи дође до пада температуре испод нуле долази смрзавања и пуцања коре на стаблу.
Како до ових појава не би дошло, препоручује се кречење стабала. Бела боја одбија сунчеве зраке, спречава загревање стабла и успорава, одлаже кретање вегетације.

Врло је битно направити добру смешу за кречење. Кречи се смешом креча, кухињске соли и сумпора. Овако направљена смеша има дезинфекционо дејство.
Такође појава смоле је доста ретка на стаблима на којима је извршено кречење. Посебно су осетљиве младе коштичаве воћне врсте (шљива, трешња и кајсија), те на њима првенствено треба обави кречење.
Смеша за кречење прави се од: 5 кг гашеног креча + 0,5 кг кухињске соли + 0,2 кг сумпора у праху на 15–20 литара воде. Ова смеса се довољно разреди водом и остави се 24х да одстоји уз повремено мешање.
Кречење се може обавити ручно и машински, атомизером.
Приликом ручног кречења врши се кречење дебла и почетак основних грана. Водити рачуна о густини смеше како не би дошло до брзог испирања.
Прскање атомизером је много лакше и брже него четком, поготово кад су дебла старија, кора храпава па је напор утрљати креч на све делове коре. Приликом извођења мере на овакав начин потребно је да смеша буде ређа. Предност четке је у томе што једним премазом можемо нанети густу смешу креча и добити велику белину, док се креч нанет атомизером брже испере.

Вукашиновић Срећко, дипл.инж. пољ.

Извор: Агробизнис магазин и ПССС

Srodni tekstovi

Оставите коментар