Зашто је важна резидба боровнице и то већ од прве године

Аутор: draganadpetrovic
637 посета

Као и остале воћне врсте, и боровница тражи редовну резидбу. То је услов за редован, квалитетан и обилан род.Извођењем резидбе постиже се проређивање, просветљење и проветравање жбунова.

Резидбу би требало започети још у првој години по садњи. Боровница почиње да рађа већ у другој години по садњи, а плодове доноси на двогодишњем родном дрвету, тј. на леторастима из претходне вегетације.

Пошто већина сорти имају склоност да прероде, намеће се потреба уклањања једног дела родног дрвета путем резидбе. Код сорти са тенденцијом полегања бочних изданака потребно је њихово уклањање или прекраћивање, док је код сорти са вертикалним изданцима потребно проређивање родних грана унутар жбуна.

Слаба резидба се изводи сваке године са циљем уклањања старијих и поломљених грана. Оштра резидба се у принципу не препоручује, осим ако није у питању јача регенерација и обнављање жбуна.Јака резидба подразумева уклањање ситних родних гранчица, уклањање појединих изрођених изданака жбуна и јако прекраћивање изданака, што доводи до знатног смањења приноса, повећања крупноће плода и ранијег зрења. Ова резидба се примењује сваке шесте године са циљем формирања младог родног дрвета. Јача резидба се спроводи код слабијих жбунова и на лошијим земљиштима са дефицитом хране и влаге.

Илустрација: Резидба је неопходна ради проређивања жбуња/ Фото: Pixabay

Од четврте године изводи се умерена резидба сваке године. Она се састоји у детаљнијем чишћењу и проређивању жбуна, како би се обнављао родни потенцијал. Резидбу би требало свести на неколико јачих резова у циљу уштеде радне снаге, при чему се све непотребне гране уклањају до основе или неке бујне бочне гране.

Повијене бочне изданке такође би требало уклонити.Јачина резидбе зависи од броја родних пупољака по гранчици, што зависи од услова гајења и сорте. Код сорти које имају ситан плод препоручује се скраћивање једногодишњих гранчица које доносе род на 3-5 пупољака ради повећања крупноће плодова.

Резидбу треба извести после престанка опасности од позних пролећних мразева, мада се може извршити у свако доба од опадања лишћа па до завршетка цветања, уколико је потребно.

Извор: дипл. инж. Андрија Радуловић, ПССС Ужице

Извор: https://www.agrotv.net/rezidba-borovnice-u-rodu/

Srodni tekstovi

Оставите коментар