Зашто је важна резидба боровнице и како се спроводи?

Аутор: draganadpetrovic
386 посета

Резидба боровнице се мора спроводити сваке године почев од момента садње биљке.

Посебно је важна резидба током првих година,са циљем да се подстакне пријем и пораст биљака. Најмање две до три године након садње биљкама боровнице не би требало дозволити да плодоносе. Цветови и плодови боровнице црпе значајну енергију од биљке и принос плодова у и дућим годинама може бити значајно смањен првенствено због лошег развоја биљака које постају закржљале.

Прва година: циљ је да потпуно избегнемо плодоношење. Уклањањем свих цветних пупољака омогућавамо жбуну да несметано расте и у јесен има адекватну вегетативну масу и произведе више цветних пупољака. Како би се то постигло препорука је да се цветни пупољци на посађеним и младим биљкама уклоне пре цветања. Можем их уклонити на два начина : резидбом (цветни пупољци код боровнице су смештени у вршном делу једногодишњих прираста, те њиховим прикраћивањем за једну трећину до једну половину уклањамо цветне пупољке) или откидањем руком. Једна од честих грешака произвођача је непримењивање ове мере, чиме ризикују да дође до великог заостатка у развоју новопосађење биљке.

Илустрација: Орезивање младих садница омогућава правилно формирање жбуна боровнице

Млади грмови: уклонити све прирасте који леже на земљи, слабе И оне који се укрштају. Оставити најздравије, велике усправне изданке.

Како би правилно извели резидбу потребно је да знамо да имамо две врсте једногодишњих прираста у грму боровнице и то: оне који се развијају одоздо и који за једну вегетациону годину могу да израсту и до 1м, и оне који су на грму и носе родне пупољке на својим врховима.У првим годинама су нам потребнији ови који расту из базе јер требамо да формирамо жбун и уједначимо вегетативни и генеративни прираст.

Билкама се у другој години може дозволити да плодоносе, међутим још увек нам је циљ подстакнути вегетативни раст који ће градити структуру жбуна за наредне године.

У трећој години грм је добро развијен и способан да производи значајан принос, али се и ове године препоручује уклањање 40-50% цветних пупољака. Ове године почињемо и са одабиром нових изданака који ће заменити старе.

Орезивање младих садница омогућава правилно формирање жбуна боровнице. Један жбун треба да има од три до пет главних грана које носе род. Оне се орезују тако да целом својом дужином имају двогодишње гране са пупољцима.Треба знати да један цветни пупољак има 8-12 цветова у грозду (гроњи), те једна гранчица са четири-пет таквих пупољака даје потенцијал за 50-70 плодова по два грама, што је 100-140 грама плодова.

Илустрација: Редовним орезивањем регулише проветравање, принос, квалитет плодова и време сазревања

Код боровнице не смемо занемарити зелену резидбу. Један од најважнијих захвата у овој резидби је пинцирање овогодишњег прираста у циљу његовиг разграњења. Нови прираст који се развија из базе биљке генерално остаје неразгранат И сви даљи интервали раста полазе из једног вегетативног пупољка. Резултат тога је мањи број прираста који носе цветне пупољке.

По правилу резидба треба да је умерена и прилагођена родном потенцијалу и стању сваког жбуна понаособ.

Оштра резидба боровнице се не препоруцује, сем у случајевима јаче регенерације и обнављања жбунова. Бујнији жбунови дају крупније плодове и већи принос.

Веома је битно да приликом резидбе редовно вршимо и дезинфекцију алата којим режемо.

Значај ове мере се огледа у томе што се редовном резидбом регулише проветравање, принос, квалитет плодова и време сазревања.

Радмила Копривица, мастер воћарства и виноградарства

Извор: Агробизнис магазин и ПССС

Srodni tekstovi

Оставите коментар