Зашто долази до сушења стабала трешања?

Аутор: draganadpetrovic
509 посета

У последњих 5-6 година на територији Јабланичког округа подигнуто је више од 50так хектара засада трешње. Висока цена плодова ове воћне врсте у протеклом периоду нагнала је многе пољопривреднике, па и оне који то нису, да посаде „по које“ стабло трешње на свом имању. Како трешња није врста која има традициију гајења у форми засада у овом крају, јавиле су се и почетничке грешке. У многим случајевима су засади подигнути садницама са сортама трешње окалемљеним на подлози магрива (Prunus mahaleb) која је веома популарна међу овдашњим расадничарима. Магрива као подлога намењена је узгоју трешње и вишње на кречном, сувом, добро дренираном земљишту, док на земљишту тежег механичког састава брзо пропада, поготово у кишним годинама каква је била ова. Управо такав сценарио задесио је наше воћаре који су своје засаде подигли са садницама трешње на овој подлози и на земљишту које за њу није било адекватно. Треба напоменути да су се и код стабала трешње на подлози дивља трешња (P.avium) јавили случајеви пропадања стабала али у мањој мери.

Илустрација: За успешан узгој трешње неопходно одабрати парцелу са добром дренажом земљишта/ ФОТО: Pixabay

Шта сада урадити?
У засадима где је дошло до пропадања мањег броја стабала (обично у нижим деловима парцела) може се извршити подсада али при томе никако не користити саднице на подлогама магрива и дивља трешња јер ће се засигурно опет десити исто. Као једно од могућих решења показала се подсада са садницама трешње окалемљене на подлози Колт (Лонг, Л. Е. 1995) која поред тога што је сличне бујности као горе поменуте две, боље подноси тешка и влажна земљишта и отпорна је на трулеж корена коју изазива гљива из рода Phytophthora, а која се наводи као могући узрочник пропадања магриве. Важно је напоменути да ни подлога Колт није у потпуности отпорна на услове забаривања земљишта услед постојања високих подземних вода и дуготрајног задржавања воде у зони кореновог система.
У складу са изнетим, још једном треба поновити да је за успешан узгој трешње неопходно одабрати парцелу са добром дренажом земљишта (брзо отицање вишка воде) и тај услов схватити као ограничавајући.

Ненад Стефановић маст.инж.пољ ПССС Лесковац

Извор: https://jugpress.com/poljoprivreda-susenje-stabala-tresnje/

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар