Заштитa шљиве, вишње и трешње од болести и штеточина

Аутор: draganadpetrovic
637 посета

Засади шљиве, вишње и трешње се, у зависности од сортимента и локалитета, налазе у различитим фазама развоја, од почетка цветања до прецветавања.Заштита засада шљива у фази прецветавања од шљивине осе и изазивача шупљикавости листа

У засадима шљива са раним сортиментом (чачанска рана, чачанска лепотица и др.) који се налазе у фазама прецветавања сада је актуелна заштита од црне и жуте шљивине осе (Hoplocampa minuta i Hoplocampa flava), јер се на свим локалитетима мониторинга региструју улови на лепљивим клопкама. Са циљем сузбијања гусеница тих штеточина и спречавања њиховог убушивања у тек заметнуте плодове препоручује се примена неког од регистрованих инсектицида на бази активне материје делтаметрин: Decis 2,5 EC, Konfuzija, Poluxу концентрацији 0,03-0,05% или Decis mega у концентрацији 0,015-0,025%.

Инсектициди третмани се препоручују искључиво у засадима који су у фази прецветавања и где више нису присутни полинатори! Примена инсектицида у фазама цветања воћа је законом забрањена!

Са циљем заштите од проузроковача шупљикавости лишћа коштичавог воћа (Stigmina carpophila), пре најављених падавина, препоручује се примена неког од регистрованих препарата на бази активне материје каптан: Мерпан 50 ЊП, Цаптан 50 ЊП, Вентурион, Метод 480 СЦ, Цапи у концентрацији 0,2-0,3%.

Заштита засада у фази цветања од монилиозе

Тренутно се за поједине регионе прогнозирају падавине крајем ове и почетком следеће недеље.

У засадима коштичавог воћа који се налазе у фазама цветања и уз присуство влаге, може доћи до остварења инфекција цвета патогеном проузроковачем сушења цветова, грана и гранчица коштичавог воћа (Monilinia laxa). Са циљем заштите од тог патогена, пре најављених падавина, препоручује се примена неког од регистрованих фунгицида: Ciprodex (ciprodinil) 0,05%, Neon (ciprodinil) 0,5 l/ha, Chorus 50 WG (ciprodinil) 0,3-0,5 кг/ха, Diverto (ciprodinil) 0,5-0,75 л/ха, Cormax (ciprodinil) 0,2 кг/ха, Signum (boskalid+piraklostrobin) 0,562-0,75 кг/ха, Akord, Lira, Tebukon 250 EW (tebukonazol) 0,75 л/ха или неки други регистровани фунгицид.

Извор: https://www.agrotv.net/preporuke-pis-a-za-zastitu-sljive-visnje-i-tresnje-od-bolesti-i-stetocina/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар