Заштита коштуњавог воћа пред најављену кишу

Аутор: draganadpetrovic
313 посета

Производни засади кајсија, бресака и нектарина налазе се у различитим фазама цветања, а у наредним данима се очекује почетак цветања и код осталог раностасног коштичавог воћа. За подручје наше земље се од четвртка најављује вишедневни кишни период. У периоду цветања коштичавог воћа и у условима влажности, постоји ризик од инфекције цвета проузроковачем сушења цветова, грана и гранчица коштичавог воћа (Monilinia laxa).

Илустрација: У фази цветања кајсије забрањена је употреба инсекцитида/ ФОТО: Pixabay

Инфекција се остварује преко жига тучка у присуству падавина или високе релативне влажности ваздуха и на температурама од 5°Ц до 25°Ц.

Уколико је већ остварена инфекција није могуће спречити даљи развој болести, те је неопходно споровести превентивне мере заштите.

У засадима коштичавог воћа које се налази у фази цветања, препоручује се спровођење превентивног третмана:Ciprodex (ciprodinil) у концентрацији 0,05%, Neon (ciprodinil) у количини 0,5 л/ха, Chorus 50 WG (ciprodinil) у количини од 0,3 до 0,5 кг/ха, Signum (boskalid+piraklostrobin) у количини од 0,562 до 0,75 кг/ха или други регистровани фунгицид.

Препорука је да се третман изврши дан пре најављених падавина како би се обезбедила заштита највећег броја отворених цветова.

Илустрација: Прави тренутак за заштиту воћњака/ФОТО: Pixabay

Приликом примене пестицида требало би предузети све мере заштите пчела и других опрашивача. Средства за заштиту биља требало би користити правилно, у складу са упутством наведеним на етикети и у складу са добром пољопривредном праксом.

У периоду цветања воћа забрањена је примена инсектицида!

Извор: https://www.agrotv.net/pred-najavljenu-kisu-potrebno-zastititi-kosticavo-voce-od-monilioze/

Srodni tekstovi

Оставите коментар