Заштита воћа у кишном периоду

Аутор: draganadpetrovic
704 посета

Суво време смениће кишни период. Зато када је реч о заштити биља треба пратити временске извештаје и обилазити засаде и парцеле како би се уочили евентуални напади штетних организама.
„Оно на шта треба да обрате пољопривредни произвођачи пажњу су засади коштичавог воћа. Када отпадне око 70 одсто лишћа, актуелан је јесењи третман бакарним препаратима којим се врши дезинфекција стабала“ рекао је стручњак прогнозно Извештајне службе за заштиту биља Бошко Језеркић.Разни проузроковачи болести презимљавању у воћњаку те се произвођачима препоручује третман неким од регистрованих препарата на бази бакра са већом количином воде како би депозит препарата доспео на све биљне делове, објашњава Језеркић.

Произвођачи треба да прате фазе развоја коштичавог воћа уз временску прогнозу јер се овај третман ради по сувом и мирном времену, у најтоплијем делу дана, без ветра, када је температура изнад 7 степени.

Илустрација: Пратити развој воћа/ Фото: Pixabay

„Поред хемијске заштите, битна је и примена агротехничких мера које подразумевају уклањање и уништавање оболелих и поломљених делова и инфицираних полодова“ напомиње Језеркић.

Што се тиче ратарских усева, очекује се ницање пшенице и јечма, при чему су се на јечму већ појавиле штеточине, те се препоручују инсектицидни третмани али их киша може успорити.

„Подсећамо произвођаче да се на веб странции www. pisvojvodina.com налазе, налазе актуелни подаци, препоруке па чак и смс препоруке шаљемо о заштити биља“ подсећа Језеркић.

Извор:https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/zastita-bilja-nakon-lepog-vremena-hemijske-i-agrotehnicke-mere-(audio)_1284982.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар