Заштита воћа од болести у органској производњи

Аутор: draganadpetrovic
286 посета

Производња воћа за комерцијалну употребу по органском типу је врло сложен процес и изузетно одговоран посао, јер подразумева употребу читавог низа различитих корака у заштити будући да је употреба хемијских средстава за заштиту биља искључена ( забрањена ).

Због тога, заштита од болести обухвата посебне мере.

У органском засаду могу се гајити само отпорне сорте и подлоге. Заблуда је да је органски засад, запуштен воћњак у којем се не врше третмани хемијским препаратима. Основни принципи који се користе у сузбијању штеточина су биолошке мере заштите које се заснивају на познавању и коришћењу природних односа међу врстама.

Илустрација: Превентива је кључна код органске производње

Биолошко сузбијање у ширем смислу подразумева примену неког живог организма ради сузбијања штеточина, проузроковача болести и корова. У органској производњи циљ није да се примењују појединачни третмани против различитих болести и штеточина већ да се успоставе разноврсни односи биљног и животињског света. Такође данас на тржишту има све више биолошких препарата који су намењени првенствено за примену у органској производњи.

Али имајте једно на уму. Уколико примењујете све мере које прописује И захтева оваква производња, рачунајте на губитке од 30% који су минимум пројектован за овакав тип производње.

Извор:https://pupoljak.rs/2023/02/18/zastita-voca-od-bolesti-u-organskom-tipu-proizvodnje/

Srodni tekstovi

Оставите коментар