Јесење плаво прскање воћа и зашто је важно

Аутор: draganadpetrovic
983 посета

Већина болести на воћкама се сузбија од раног пролећа и током вегетације, али за неке болести потребно је третирање у јесен у периоду опадања лишћа. Ово третирање познато је као јесење или „плаво прскање воћа“. Овим прскањем сузбијају се патогени који презимљавају у крошњи воћака скривени у пукотинама коре, пупољцима, рак ранама и другим скривеним местима. Уколико су зиме благе патогени могу доспети на осетљиве делове воћака и остварити њихову заразу. Да се инфекције неби оствариле патоген се мора сузбити на месту где презимљава. На тај начин се спречава доспевање патогена на осетљиве делове воћке и настајање заразе.Плавим прскањем сузбијају се или се у знатној мери редукује појава многих болести коштичавих и јабучастих воћних врста као што су: коврџавост лишћа брескве, монилиозе коштичавих воћних врста, рогач шљиве, кестењаста пегавост малине, шупљикавост лишћа коштичавих воћних врста, бактериозна пламењача јабуке и крушке и друге бактериозе воћака као и други проузроковачи болести биљака.

Најбоље време за ово третирање је новембар месец,(мада се може обавити и касније уколико временски услови дозволе), после појаве мразева, када лишће са биљака опадне. За квалитет прскања неопходно је да на стаблу буде што мање лишћа, јер лишће задржава већу количину средстава које би требало да доспе на места где се паразит налази. Уколико на стаблу има више лишћа потребно је биљку протрести како би бар 70% лишћа опало па тек онда обавити „плаво прскање“. Третирање треба обавити по лепом времену, без ветра да не би дошло до заношења препарата при температури изнад 10 степени. Прскање треба да је темељно. Стабла треба потпуно наквасити док са њих не почне да капље због чега се често каже „ воћке треба окупати“.

Илустрација: Воћњак се прска кад отпадне 70 одсто лишћа

Средства која се препоручују у овом периоду су из групе „бакарних једињења“. То су бакарни oksihlorid, Cuproxat, Funguran OH, Cuprozin, Cuprablau Z и др. у концентрацијама предвиђеним за третирање у време мировања вегетације.Треба напоменути да јесење прскање није једина и довољна мера коју треба предузети током јесени у воћњаку како би наредне године имали добре приносе, висококвалитетне плодове па самим тим и добре финансијске резултате. Пре јесењег или „плавог прскања“ воћа, након завршене бербе, неопходно је предузети и одређене мере хигијене у воћњаку. Ове мере подразумевају сакупљање опалог лишћа, мумифицираних плодова из крошње и испод воћке, уклањање старих и оболелих грана и гранчица.

Све прикупљење биљне делове треба изнети из воћњака и спалити. Њиховим уништавањем смањује се инфекциони потенцијал патогена за наредну годину и на тај начин олакшава заштита воћака у наредној години.Сви воћари који ово третирање благовремено обаве имаће успешнију и бољу заштиту и здравије засаде у следећој вегетацији па могу очекивати веће финансијске резултате.

Извор: ПССС

Srodni tekstovi

Оставите коментар