Чувајте јабуке од цветоједа, нарочито у дворишту и башти!

Аутор: Gdjakovic
419 посета

Изненађујуће лоше време овог пролећа, ниске температуре у време цветања, изненадиле су воћаре, повртаре, пчеле, осолике муве, ма све нас.

Цветање јабуке, сва срећа у већини региона где се она комерцијално узгаја није почело и према првим прогнозама изгледа да ће јабука опстати.

Пре отварања цветних пупољака (нарочито у полу-интензивним и екстензивним засадима) у време бубрења лисних али и цветних пупољака можете да видите једну тачку из које цури кап „биљних сокова“. Следећи дан, у 99% случајева на таквим стаблима примећујете мраве, који вредно иду горе – доле низ стабло и мотају се баш око такве капи.

Мрави, као такви нису примарне штеточине јабуке, већ те пупољке „раскупусају“ зато што је то најлакши начин да дођу до угљених хидрата.

Како и зашто је то у вези са пупољцима јабуке / мразом и мени омиљеним инсектима.

Јабуку у време бубрења пупољака напада релативно велик број исеката из реда Coleoptera, фамилије Curculionidae   у народу познати као сурлаши.

Инсекти које називамо листоједи, први оброк узимају, баш тако што оштете набубреле пупољке, али њихов симптом напада није збуњујућ.

Anthonomus pomorum, јабучни цветојед, је тај који може да направи проблем у детерминацији симптома = оштећење од мраза или оштећење од инсеката.

На приказаним сликама можете да видите разлику. Оно што је очигледно је присуство заиста ружне ларве карактеристичне за пипе (аподна, еуцефална) у пупољку којем сви овојни листићи имају мрку боју.

Оно што морам да признам да овакве симптоме нисам виђао у комерцијалним засадима у великом броју. Где јесам? Па најчешће на јабукама у двориштима, баштама, где је заштита заснована на бакарним препаратима, позајмљеном Sercadisu, Luni Experience и понекада када се појаве оштећења од Cydia pomonella понеки гама, lambda cihalotrin или cipermetrin.

Најлакша метода борбе је да једноставно такве пупољке ручно уклоните, ставите их у кесу и баците.

Оно што може да се постави као питање? Да ли је ова може да буде један јефтин начин проређавиања плодова, које ће воћари свакако да раде 2 до 4 недеље по прецветавању?

Па вероватно и може, али над бројем ових инсеката заиста немамо никакву контролу, а њихова бројност некада може да буде толика, да униште и 90% цветова.

Толики број уништених цветова, је превише, чак и за јабуку.

П.С. све слике су настале у баш наведеним двориштима, недалеко од Новог Сада.

Аутор: Проф. Др Милош Петровић, Пољопривредни факултет у Новом Саду

Srodni tekstovi

Оставите коментар