Хоће ли глифосат опстати у употреби преломиће једна велика држава, можда и не размишљате колики је њен утицај

Аутор: Gdjakovic
270 посета
Још без договора у Бриселу о судбини овог препарата коме одобрење истиче 15. децембра

Након што је Европска комисија 20. септембра предложила продужење одобрења за коришћење глифосата за 10 година, о том предлогу недавно је гласало 27 држава чланица Европске уније, али договор ипак није постигнут.

Наиме, за продужење или забрану била је потребна такозвана квалификована већина од 15 земаља које представљају најмање 65 одсто становништва блока, преноси „Агроклуб”.

Иако је за продужење било 18 држава чланица (Данска, Естонија, Финска, Грчка, Италија, Ирска, Летонија, Литванија, Пољска, Португал, Румунија, Шведска, Словачка, Словенија, Шпанија, Чешка, Мађарска, Кипар), оне чине 55,03 одсто становништва ЕУ, наводи специјализовани портал „Агрархојте”. Против овакве одлуке су гласале само Хрватска, Луксембург и Аустрија (заједно чине тек око три процента укупног становништва ЕУ), док су суздржане биле Белгија, Бугарска, Француска, Немачка, Холандија и Малта (41,96 одсто ЕУ становништва). Како се наводи, овде би позиција Француске могла да буде одлучујућа за одобрење, о чему ће се у Сталном одбору за биљке, животиње, храну и сточну храну у Бриселу поново гласати у првој половини новембра. Одобрење глифосату, годинама озлоглашеном пестициду за тотално уништавање корова, дозвола за употребу истиче 15. децембра ове године.

Како преноси Ројтерс, одлуку је потребно донети макар до 14. децембра, а претходни пут када је о томе одлучивано, лиценца је овом препарату, који је састојак многих хербицида, продужена на пет година.

Агенција подсећа да чланице ЕУ тада два пута већински нису подржале десетогодишње раздобље. Глифосат, који је првобитно развио „Монсанто”, постао је део „Бајеровог” портфеља, када је купио ту компанију 2018. године за 63 милијарде долара.

Наводи се да је глифосат у центру контроверзи откако је Међународна агенција за истраживање рака (ИАРЦ) Светске здравствене организације 2015. закључила да је вероватно канцероген за људе. Тада је хемијски див „Бајер” објавио да су деценије истраживања показале да је сигуран за људску употребу.

Ове године Европска агенција за безбедност хране (ЕФСА) у својој стручној ревизији процене ризика није идентификовала критична подручја када је реч о глифосату и закључила је како нема разлога за забринутост о ризику за људе, животиње и околину.

Најновију пријаву за продужење дозволе затражила је Глифосат реневал група (ГРГ), коалиција компанија заинтересованих за даљу продају овог хербицида, који и даље налази широку примену у свету.

Извор: https://agropress.org.rs/wp-admin/post.php?post=33365&action=edit&classic-editor

Srodni tekstovi

Оставите коментар