Упoзорење ПИС за произвођаче брескве и кајсије

Аутор: Gdjakovic
495 посета

На подручју Србије производни засади бресака и нектарина се у зависности од сортимента налазе у различитим фазама развоја, од различитих фаза сазревања плода до завршних фаза развоја плода. Берба раног сортимента је у току.

Прегледима засада бресака и нектарина уочено је присуство положених јаја бресквиног смотавца. У току је полагање јаја друге генерације ове штеточине, а започело је и пиљење ларви.

Препоручује се примена неког од регистрованих инсектицида уз обавезно поштовање каренце:

* у појединим засадима уочено је присуство трипса. Уколико се прегледом региструје присуство ових штеточина препоручује се примена инсектицида Еxирел који ће деловати и на трипса.

Видео материјал о начину утврђивања присуства калифорнијског цветног трипса у усевима и засадима можете погледати на You Tube каналу ПИС-а на овом линку

У фазама сазревања плодови бресака и нектарина су осетљиви на инфекцију од стране гљива проузроковача различитих врста трулежи плода (Монилиниа спп.). У засадима се уочавају присутни плодови са симптомима трулежи као последица веома повољних временских услова (честе падавине и повољне температуре) за развој ових патогена у претходном периоду. С обзиром да се, у зависности од региона од петка и суботе најављују падавине, које могу створити нове повољне услове за инфекције овим патогенима, препоручује се примена неког од регистрованих фунгицида:

Напомена: Сви наведени штетни организми, поједини трипси, бресквин смотавац и поједине врсте трулежи из рода Монилиниа су у неким земљама где се извози наше воће карантинске врсте, тако да сви који су оријентисани ка извозу треба да обрате посебну пажњу на њихово сузбијање.

Важно: Приликом примене пестицида обавезно треба водити рачуна о каренци примењених препарата. У засадима бресака и нектарина у којима је бреба у току или се она очекује у наредним данима никако не треба спроводити хемијске мере заштите.

ФОТО/ИЗВОР:

http://www.pisvojvodina.com/default.aspx

Srodni tekstovi

Оставите коментар