Стручњаци упозоравају на најезду глодара у јужном Банату

Аутор: draganadpetrovic
263 посета

Из Пољопривредно-стручне службе Института Тамиш Панчево упозоравају да је на њивама у јужном Банату приметан велики број глодара. Оно што је неопходно урадити је њихово сузбијање и по неколико пута пре него што нанесу већу штету пшеници и јечму.

На појединим њивама у јужном Банату, жале се пољопривредници, има и до пет, шест рупа од пољских глодара на метру квадратном. Тако је било и на појединим парцелама на огледном пољу Института Тамиш. Глодари су се појавили у октобру када се сејала пшеница и већ сада су на неким парцелама видљиве оазе где нема биљака.

– Пољски глодари се хране прво семеном које је у земљи или које је кренуло да ниче. Затим почињу да увлаче и целу изниклу биљку и на тај начин можете видети да се на усевима стварају оазе где нема биљака. То је први сигнал присуства глодара али оно што је важно је да се не сме задржати на томе него се баш морају прегледати рупе – објашњава Маја Судимац, руководилац Саветодавне службе Института Тамиш Панчево.

Због бројности глодара стручњаци напомињу да ће сузбијање морати да се обавља у више наврата како би се сачувала биљка.

– Оно што се ове године десило је да смо врло брзо прешли у трећу категорију где на већем броју парцела има више од 50 рупа по хектару и то је значило да парцеле морају да се третирају родентицидима неколико пута и да се мамци морају поново постављати. Нама је принос јако важан а може бити угрожен присуством глодара уколико се сви заједно не организујемо. Ово је позив пољопривредницима и молба да се сви активирају, да редовно обилазе и контролишу њиве а након што се мамац са отровом убаци у рупу да је затрпају како не би угрозили дивљач и птице – каже Маја Судимац

Извор: https://www.ekapija.com/news/4456250/glodari-na-njivama-u-juznom-banatu

Srodni tekstovi

Оставите коментар