Рецепт за смесу којом се крече стабла воћака

Аутор: draganadpetrovic
691 посета

У вишегодишњим засадима кречење стабла представља корисну агротехничку меру коју не треба изоставити током фазе мировања. Применом ове мере воћке се не штите само од патогена, њена основна улога је да их заштити од недаћа које доноси нагло колебање температуре током зиме – од мразопуца коре, односно уздужног пуцања коре стабла, као и уништавања лишајева и маховина које су идеална места за презимљавање штетних орагнизама (патогена) који даље штете биљци.

Улога кречења је да с раним пролећем и честим осцилацијама температуре одбија сунчеву светлост и топлоту. Када се воћка загреје, креће вегетација, што може бити погубно ако нагло захлади. “Сокови” који крену кроз воћку, због наглог захлађења, могу изазвати смрзавање, које доводи до пуцања спроводних снопића, капилара и коре, односно до појаве мразопуца.

Илустрација: Улога кречења је да с раним пролећем одбија сунчеву светлост и топлоту како не би дошло до превременог буђња воћа/ ФОТО: Pixabay

Управо та места у рано пролеће могу бити идеална станишта за развој гљивичних и бактеријских инфекција. Кречењем стабла помера се кретање вегетације у пролеће, па се избегавају штете на стаблима и пупољцима услед раних пролећних мразева и наглих температурних колебања. Уколико услед обилнијих падавина дође до спирања креча са стабла, кречење треба поновити.

Кречењем не само да се чува здравље биљке већ се осигурава добар и квалитетан род за наредну годину.

Кречење обавити по познатој рецептури:

  • 5 кг негашеног креча
  • 500 гр. соли
  • 250 гр. сумпора
  • 100 литара воде ако се кречење обавља атомизером (купа воће)
  • 25 литара воде ако се кречење стабла и рамених грана обавља ручно четком.

Извор: ПССС

 

Srodni tekstovi

1 коментар

صناعة العراق 13. децембар 2023. - 06:06

Elitepipe Plastic Factory’s fittings exhibit outstanding dimensional accuracy and are manufactured using high-grade materials, ensuring long-lasting performance and reliability. Elitepipe Plastic Factory

Одговори

Оставите коментар