Прави се систем за рано упозорење на афлатоксине

Аутор: Gdjakovic
296 посета

GMP+ International ради заједно са Wageningen Food Safety Research, SGS, Cargill, Alltech  и Комитетом трговаца житом на развоју система раног упозорења за рано откривање присуства микотоксина (природних токсина) у житарицама.

ВЕЛИКИ ПОДАЦИ И МАШИНСКО УЧЕЊЕ

Пројекат је под називом „Рано упозорење на микотоксине у европском ланцу снабдевања житом коришћењем машинског учења и великих података“ и фокусира се на житарице европског порекла. Циљ је рано предвиђање – и контрола – формирања микотоксина у усевима житарица. Велики подаци, машинско учење и постојећи модели предвиђања се користе за развој алата за рано упозоравање, а такође се развијају нови модели предвиђања за микотоксине. Систем је намењен различитим заинтересованим странама у ланцу снабдевања, као што су трговци, произвођачи хране и сточне хране, владине агенције и фармери.

Храна без ГМО за кућне љубимце

 

ЖИТАРИЦЕ ПОДЛОЖНЕ КОНТАМИНАЦИЈИ

Микотоксине производе гљиве које природно расту у житарицама. Житарице које се узгајају у многим регионима Европе подложне су контаминацији овим гљивама, као и инфекцији микотоксинима. Конзумирање ових житарица може изазвати здравствене проблеме и код људи и код животиња. Пошто је микотоксине тешко уклонити током прераде хране и сточне хране, важно је на време открити такав раст гљивица.

РАНО УПОЗОРЕЊЕ

Према изјави GMP+ International, систем у развоју омогућава рано предвиђање присуства микотоксина током жетве. Систем упозорава на присуство високог нивоа микотоксина и такође нуди препоруке за контролу микотоксина, као што су додатни тестови на микотоксине или изоловање контаминираних серија. Као такав, алат за рано упозоравање такође може допринети смањењу отпада и неочекиваних трошкова.

ПАРТНЕРИ

Четворогодишњи пројекат је почео 1. априла 2023. У овом јавно-приватном партнерству (ЈПП), Wageningen Food Safety Research ради заједно са SGS, Cargill, Alltech, GMP+ International и Комитетом трговаца житом. Истраживање о безбедности хране Вагенинген је покретачка снага у смислу садржаја.

Извор:

GMP+ International works on early warning system for mycotoxins – Feed & Additive Magazine (feedandadditive.com)

Srodni tekstovi

Оставите коментар