Повлачи се 109 препарата за заштиту биља, проверите да ли их имате

Аутор: draganadpetrovic
576 посета

У нашој земљи ускоро ступа на снагу забрана примена бројних препарата за заштиту биља. Међутим, тих пестицида има доста на залихама произвођача што може да прави проблеме.

О томе шта би требало да користе пољопривредници у борби против штетних организама, за Радио Нови Сад говорила је Милена Марчић, стручњак Прогнозно извештајне службе за заштиту биља.

На питање, шта је разлог враћања наших производа са границе у неколико наврата, она објашњава:

– Све чешћи су такви наслови у новинама о повратку наших производа са граница. Мислим да је последња враћена пошиљка са бресквама које су садржале остатке инсектицида хлорпирифос. Овај инсектицид повучен је из примене у нашој земљи, а проблем настаје за залихама које имају наши произвођачи и њихова недовољна информисаност о томе шта је повучено из примене. Ради се о изузетно добром инсектициду на бази хлорпирифоса, али управо због честих измена желим да апелујем на наше произвођаче да на нашем сајту у одељку ПРЕПОРУКЕ стоје препарати који имају дозволу за промет и примену у нашој земљи. Ове године из примене повлачи се 109 препарата за заштиту биља (фунгицида и инсектицида), чија дозвола за примену истиче најкасније 9. новембра. Свим нашим произвођачима саветујем да прате наш портал Прогнозно-извештајне службе јер ми пратимо све те извештаје и измене, а у одељку препоруке могу наћи производе који смеју да се користе – казала је Милена Марчић.

На линку можете наћи препарате које према препоруци стручњака Пољопривредне саветодавне службе Србије можете користити без бојазни: http://www.pisvojvodina.com/Lists/Team%20Discussion/Najnovije.aspx

 

Извор: https://www.agrotv.net/strucnjaci-skrecu-paznju-na-zabranu-109-preparata-za-zastitu-bilja/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

1 коментар

Viktor 5. новембар 2023. - 07:28

Od sledeće godine proizvođači će smeti samo trčati sa mrežicom za leptire kroz voćnjak,od preparata će koristiti mineralnu vodu .
Pitate se od kud tolike stenice i mušice po kućama i stanovima,buba mare (kineske).

Одговори

Оставите коментар